25 Kasım 2024 Pazartesi

3. Dünya Kadın Konferansı'nın Fransa hazırlık toplantısı yapıldı

Tunus'ta düzenlenecek 3. Dünya Kadın Konferansı öncesi Fransa hazırlık toplantısı düzenlendi. ACTİT lokalinde gerçekleştirilen toplantıda, kadınların ortak mücadelesinin örgütlenmesinin önemine işaret edildi.

Eylül ayının ilk haftasında Tunus'ta düzenlenecek olan 3. Dünya Kadın Konferansı'nın hazırlık çalışmaları sürüyor. Konferans öncesi Fransa hazırlık toplantısı Paris'te Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) lokalinde gerçekleştirildi. Mücadelede ölümsüzleşen kadınlar anısına saygı duruşuyla başlayan toplantıda 2. Dünya Kadın Konferansı hazırlıkları, anı ve çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Konferansın amaç ve ilkelerine ilişkin sunum yapan Gaby, 3-10 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirecekleri 3. Dünya Kadın Konferansı'nın askeri çatışma ve savaşlar, koronavirüs pandemisi, küresel ekonomik kriz, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik sömürü ve şiddetin, ekolojik yıkımın arttığı bir dönemde gerçekleştirileceğini söyledi. Bütün bu saldırılara karşı toplumsal bir karşı direnişin olduğunu belirten Gaby, "Kökleri özel mülkiyete dayanan ataerkil sisteme, islamcı gericilerin kadın düşmanlığına hayır diyerek sömürü ve baskının olmadığı bir toplumda kadınların kurtuluşu için mücadele ediyoruz" dedi.

Konferansın amacının, küresel militan kadın hareketinin koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak olduğunu söyleyen Gaby, konferansın, ideolojik ve siyasi farklılıklar arasında demokratik temelde birlik çağrısında bulunduğunu belirtti.

Dünya Kadın Konferansı'nın iki temele dayandığını söyleyen Gaby, her ülkeden 5 kadın delegenin katılımıyla gerçekleştirilecek genel kurulda, kadınların mücadelelerinin ana temalarının tartışılacağı ve ortak bir karar varılacağını kaydetti. Gaby, ayrıca tüm kadınlara açık bir şekilde spor, kültür, tiyatro ile ilgili forumlar/çalıştaylar düzenleneceğinin bilgisini verdi.

Sunumun ardından Fransa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) üyesi, Fransa'daki işçi ve emekçi kadınların durumu, cinsel şiddet, kadınların özlük ve sosyal hakları, yoksulluk, yeni emeklilik yasasının kadınlara yansıması, kadın erkek arasındaki ücret ve sosyal eşitsizlik, kadın katliamları, hükümette yer alan ve kadına yönelik cinsel saldırıda bulunmuş seçilmişlere karşı yürütülen mücadele, Fransa'daki kadın özgürlük mücadelesi ve göçmen kadınların durumu üzerine bir sunum yaptı.

Hazırlık toplantısına katılan kadınlar fikir ve önerilerini sunarken, genç kadınların konferansa katılarak mücadele dinamiğini taşımalarının önemine dikkat çekildi. Kadın özgürlük mücadelesinin işçi sınıfı mücadelesi ile iç içe olduğunun altı çizilen konuşmalarda, kapitalizme ve erkek egemen iktidara karşı mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Ardından 3. Dünya Kadın Konferansı'na katılacak 5 delege seçilerek toplantı sonlandırıldı.

5 YILDA BİR KONFERANS KARARI ALINDI
2011 yılında 1. Dünya Kadınlar Konferansı, dört kıta ve 43 ülkeden 3500 kadının katılımıyla Venezuela'nın Karakas kentinde gerçekleştirilmişti. Bu konferansta beş yılda bir konferans düzenlenmesi kararı alınmasının ardından 2. Dünya Kadın Konferansı Nepal'in Katmandu kentinde düzenlenmişti. 2016 yılındaki ikinci konferans öncesinde 60 ülkede hazırlıklar toplantıları gerçekleştirilmiş ve 40 ülkeden delegeler katılmıştı.

Ayrıca 2018 yılında dört kıtadan 300 katılımcı ile Hindistan'ın Bangalore kentinde kadın kurtuluş teorisi üzerine ulusal bir seminer düzenlenmişti.