30 Eylül 2024 Pazartesi

25 yıldır kayıp olan Aydoğan'ın akıbeti soruldu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 25 yıl önce jandarma ve korucular tarafından evinden gözaltına alınarak kaybedilen Nihat Aydoğan'ın akıbetini sordu, sorumluların yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" 591. açıklamalarını gerçekleştirdi. 

Salgın nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan İHD Şube yöneticisi Avukat Hasan Yalçın, Aralık 1994'te Midyat'ta jandarma tarafından gözaltına alınarak kaybedilen Nihat Aydoğan'ın akıbetini sordu.

25 yıl önce Midyat İlçe Jandarma Karakolu'nda görevli asker ve korucuların, sabaha karşı Nihat Aydoğan'ın evini bastıklarını hatırlatan Yalçın, şunları söyledi: "Aralarında aileyi sürekli tehdit eden Serdêfe Köyü'nden Sarhoş Kemal diye bilinen korucu başının da bulunduğu 20-30 kişilik asker ve korucular eve girip Nihat Aydoğan'ı yataktan çıkarıp çocuklarının önünde darp ederek evden çıkardılar. Nihat Aydoğan'ın gözlerini ve ellerini bağlayıp, diz çöktürdüler. Askerlerin bu şiddeti karşısında Aydoğan'ın 12 yaşındaki kızının dili tutuldu. Asker ve korucular evin etrafını sarmışlardı. Evden alınan Nihat Aydoğan, önce Midyat İlçe Jandarma Karakoluna, oradan da Mardin Merkez Komutanlığı'na sevk edilir. Nihat Aydoğan, 15 gün Mardin Merkez Jandarma Komutanlığı'nda her türlü işkence ve insanlık dışı muameleye tabi tutulur."

Ailenin tüm arayışlarının sonuçsuz kaldığını aktaran Yalçın, 15 gün sonra  jandarmaların Nihat Aydoğan'a muhtarı arttırarak, "Beni bıraktılar, eve geleceğim" dedirttiğini söyledi. 

Bu telefondan sonra Aydoğan'dan bir daha haber alınamadığını kaydeden Yalçın, Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı'na giden Halime Aydoğan'a, "Biz senin eşini serbest bıraktık, dağa çıkmıştır, onu git dağda ara" denildiğini ifade etti. Aydoğan'ın savcılığa yaptığı başvurudan da sonuç alınamaz. 

Nihat Aydoğan'ın kaybedildiğinde 32 yaşında olduğunu hatırlatan Yalçın, bölgede çıkan toplu mezarların ardından ailesinin inceleme yapılması için başvuruda bulunduğunu söyledi.