25 Eylül 2024 Çarşamba

24 Nisan anması yine yasaklandı

Ermeni Soykırımı'nın başlangıcı olarak kabul edilen 24 Nisan 1915 anması bir kez daha Valilik tarafından yasaklandı. 24 Nisan Anma Platformu, 1915'le yüzleşilmeden demokrasinin kalıcı temellerde inşa edilemeyeceğini vurgulayarak, yasaklama kararından geri dönülmesi çağrısında bulundu.

200'ü aşkın Ermeni aydınının İstanbul'da tutuklandığı gün olan 24 Nisan 1915'in 108'inci yıldönümü yaklaşırken, 24 Nisan Anma Platformu'nun Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde düzenlemek istediği anma İstanbul Valiliği tarafından bir kez daha yasaklandı. Anma etkinliği, 2010-2019 yılları arasında kesintisiz gerçekleştirilmiş, pandemi sebebiyle kesintiye uğrayan anma pandeminin ardından geçen sene de yasaklanmıştı.

24 Nisan Anma Platformu, yasaklama kararına ilişkin yaptığı açıklamada, anmanın yasaklanmasının hiçbir makul gerekçesi olmadığı vurgulandı.

"1915'te katledilenleri nefretle anan çevrelerin, 1915'te öldürülen, topyekun katledilen Ermenilerin ve Süryanilerin torunlarını bugün yine hedef gösterenlerin, soykırım inkarcılarının, azınlık bırakılan halkları ırkçı nefret söylemiyle düşmanlaştırmaya devam edenlerin ellerini kollarını sallayarak dolaştığı, ırkçı toplantı ve gösterilerin serbest olduğu koşullarda 1915'te kaybettiklerimizi saygıyla ve sükunetle andığımız bu etkinliğin yasaklanması kabul edilemez" denilen açıklamada, 1915'le yüzleşmenin demokrasi, eşitlik, kardeşçe bir yaşamın sağlam temellerde inşası için zorunlu bir adım olduğu vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bu yüzleşme yaşanmadan hiçbir demokratik hamle kalıcı, hiçbir toplumsal ilişki eşitlikçi olamaz. Valilik anma etkinliğimizi yasaklayarak demokratikleşme dinamiklerine karşı olduğunu açıkça göstermiştir. Bizler Valiliği bu kararından vazgeçmeye çağırıyoruz."

Valilik geçen yıl Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda yapılmak istenen, pandemi sonrasındaki ilk anma girişimine de izin vermemişti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, her yıl olduğu gibi bu yıl da 24 Nisan'da Sultanahmet'te bir anma gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Komisyon 24 Nisan Pazartesi günü saat 12.00'de Sultanahmet'teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde  bir basın açıklaması yapacak.