30 Eylül 2024 Pazartesi

24 milyondan fazla icra dosyası var

Ekonomik kriz nedeniyle fatura, kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemeyen yoksul halkın ağzına bir parmak bal çalan iktidar, "Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak" propagandası yapmaya başladı. 24 milyondan fazla insan icralık olurken, iktidar sadece 6 milyonun 2 bin liralık borcunu ödeyerek, şirketlerin tahsil edemediği borçları devlet kasasından ödeyecek.

AKP-MHP iktidarı seçim sathına girdi. Kitle desteğinin zayıflamasında en önemli etken olan ekonomik krizi derinleştiren politikalardan vazgeçmeyen iktidar, "dar gelirliyi krize ezdirmeyeceğiz" iddiasında bulunarak, icra borçlarını devletin ödeyeceğini açıkladı.

24 MİLYONDAN FAZLA İCRA DOSYASI VAR
Ağustos ayı itibariyle icra dosyası sayısı 24 milyon 53 bine yükselirken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sadece 6 milyon kişinin icra borcunu ödeyeceklerini açıkladı. Ödenecek borçlar arasında kredi ve kredi kartı borçlarının yanı sıra elektrik, doğalgaz, su ve telefon fatura borçları da bulunuyor. Bakan Nebati, yaklaşık 30 milyar liralık borcu ödeyeceklerini açıklarken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre halkın sadece bankalara 1,2 trilyon lira borcu bulunuyor. Nebati'nin açıklamasında 2 bin liraya kadar olan borçların ödeneceği söylemesi de dikkat çekti.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Saray rejimi 22 Ağustos günü gerçekleştirdiği kabine toplantısının ardından 23 Ağustos günü seçim hazırlığı kapsamında olağanüstü toplantı yaptı. Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Erkan Kandemir ve AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz katıldı.

BORCU DEVLET ÖDEYECEK ŞİRKETLER VERGİDEN DÜŞECEK
Toplantılar serisinin ardından, iktidar cephesinden yapılan açıklamada, 5 milyona yakın kişinin 2 bin liraya kadar olan borcunun icradan düşeceği duyuruldu. Elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları nedeniyle oluşan borçlarda, şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek.

ŞİRKETLERİN TAHSİL EDEMEDİĞİ BORÇLAR ÖDENECEK
İktidarın açıkladığı paketin ikinci ayağında da halkın çıkarı gözetiliyormuş gibi gösterilmeye çalışılsa da ödenmediği için şirketlerin varlık yönetim şirketlerine devrettiği borçları devlet kasasından şirketlere aktaracak. Bir milyona yakın kişinin varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını üstleneceklerini duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek" dedi. Düzenlemenin Meclis'ten yasa çıkarılarak yürürlüğe gireceği açıklandı.