24 Eylül 2024 Salı

22. Metin Göktepe Ödülleri sahiplerini buldu

22. Metin Göktepe Ödülleri sahiplerini buldu. Törende gazeteciliğin durumuna dikkat çekilirken tutsak gazeteciler selamlandı, katledilen gazeteciler anıldı. Evrensel Gazetesi'nin düzenlediği 22. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde sahiplerine verildi.
 
Törene gözaltında kaybedilen gazeteci Göktepe'nin ailesi, HDP milletvekilleri Ahmet Şık ve Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, DİSK/Basın-İş Faruk Eren, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci ve sendika temsilcisi katıldı.
 
Juri Özel Ödülü'nü "Baba- kızı birbirine düşürdüler" haberiyle alan Birgün Gazetesi muhabiri Uğur Şahin'e ödülünü, Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen verdi. Eşmen, "Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü için mücadele edenlere selam olsun. Metin Göktepe'nin yolunda olan genç arkadaşlarımızı kutluyorum. Demokrasilerde basın özgürlüğü olmazsa olmazdır. Bu mücadele, bu koşu bitmeyecek" dedi.
 
'METİN'İN YOLUNDAN DEVAM EDECEĞİZ'
 
Şahin, konuşmasına teşekkür ederek başladı, "Bu ödülü çalışma arkadaşlarım adına alıyorum, kolektif bir çalışma ürünü. Metin Göktepe'nin yolundan devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Diğer Jüri Özel Haber Ödülü'nü 3. Havalimanı işçilerinin durumunu aktaran "İsyan eden işçiler iş bıraktı" haberi ile Artı Gerçek muhabiri Fatma Yörür ve kameraman Özgür Söylemez'e verildi. Söylemez ve Yörür'e ödüllerini akademisyen Ceren Sözeri verdi. Sözeri, "Metin Göktepe gazeteciliğin önemini hissediyoruz. Çok önemli bir haberler bunlar çok önemli iki gazeteci arkadaşımız tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.
 
Söylemez, jüriye teşekkür etti, "Havalimanı işçilerine de bu haberi yapmamızda bize yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. Habercilik bir ekip işi Artı TV ailesine de teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
'BU ÜLKEDE GAZETECİLİKTEN VAZ GEÇİLMEDİ'
 
Yörür ise şöyle konuştu: "Metin Göktepe bu ülkede gazetecilik yaparken öldürüldü ama insanlar bu ülkede gazetecilik yapmaktan vazgeçmediler. 3. havalimanı işçilerinin sesini biraz olsun duyurabildiysek ne mutlu! Bu ödülü hak için, emek için gazetecilik yapan meslektaşlarım için alıyorum."
 
Yerel Gazetecilik Ödülü'nü ise bu yıl "Princess Casino'da öldürülen Özbek kadının1 Lira değeri yok mu?" haberiyle Rize Nabız Gazetesi'nden Gençağa Karafazlı aldı. Karafazlı törene gelemediği için ödülü Evrensel Gazetesi Editörü Fırat Turgut aldı. Ödülü DİSK/Basın -İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren verdi. Eren, hapishanedeki meslektaşlarını selamlayarak, "Gazetecilik çok kötü durumda ama Metin Göktepe gazeteciliği hepimizin umudunu arttırıyor" dedi.
 
Turgut, Karafazlı'nın mesajını aktararak şunları söyledi: "Orada olamadığım için özür diliyorum, bu ödül benim için onurdur."
 
Fotoğraf ödülünü Artı Gerçek muhabiri Rıfat Doğan "Cumartesi Anneleri'nde gazetecilik" başlıklı fotoğrafı ile aldı. Doğan'a ödülünü TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto verdi. Olcayto, "Ne zaman Metin'in adı geçse odama giren gözleri gülen o çocuğu hatırlarım. Metin'i potansiyel suçlu olarak gören devletimiz öldürdü. Süleyman Demirel o dönem ‘devletin bir ayıbıdır bu' diye açık etmişse de bir şey değişmedi. Bugün yine gençler, kadınlar potansiyel tehlike; sürekli şiddet içeren bir toplum. İyiki doğdun Metin, duruşmalarında hep beraberdik" ifadelerini kullandı.
 
'KATLEDİLEN GAZETECİLER İÇİN ALIYORUM'
 
Doğan, hayatının en gurur verici günlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Göktepe ile çalışma fırsatı olmasını istediğini belirten Doğan, şunları da kaydetti: "O gerçeğin peşinde koşarken katledilen gazetecilerden bir tanesi oldu. Bu fotoğraf da dışarıdaki hapishaneye sıkıştırılan gazeteciler. Cumartesi Anneleri'nin mücadelesini selamlıyorum. Gerçeğin peşinde koşarken katledilen gazeteciler için ve tutsak meslektaşlarım için bu ödülü alıyorum."
 
Görüntülü Haber Ödülü'nü FOX TV muhabiri Sevgi Şahin ve kameraman Mustafa Soybaş aldı. Şahin ve Soybaş'a ödüllerini TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş verdi. Durmuş, 4 gün önce 6 Nisan Türkiye'de Öldürülen Gazeteciler Günü olduğunu anımsattı, bugüne kadar Türkiye'de 66 gazetecinin öldürüldüğünü aktardı. Durmuş, "Aradan yıllar geçti ama baskılar son bulmadı. Bugün 135 meslektaşımız tutuklu, bugün hala haberin peşinden koşan gazeteciler var, Türkiye'de basın özgürlüğünü tekrar kazanana kadar umudu büyüteceğiz" diye konuştu.
 
'BU ÖDÜLÜ CUMARTESİ ANNELERİ ADINA ALIYORUM'
 
Şahin ise şöyle konuştu: "Metin Göktepe'nin adını taşıdığı ödülü Cumartesi Anneleri adına almak onur verici iyi ki anneler böyle evlatlar doğuruyor. Cumartesi Anneleri 23 yıldır gözaltında kaybedilen yakınlarını arıyorlar. O gün 700. buluşmaya gittik ama, o gün polis saldırısı ile karanlığa dönüştü. Bu ödülü Fadime Anne ve Cumartesi Anneleri adına alıyorum. İyi ki kameralar var, iyi ki yazabiliyoruz işte tam bu noktada FOX Haberi, FOX Haber yapan Doğan Şentürk'e teşekkür ediyorum. Haber müdürümüz Orkun Öz'e de teşekkür ediyorum. Hapishanede bulunan tutsak meslektaşlarım için de alıyorum, onların özgürlüğüne kavuşmasını bekliyorum."
 
Soybaş ise şunları dile getirdi: "Bu habere giderken Sevgi ‘gaz maskesi alalım' demişti ama ben de ‘annelere saldırmazlar gerek yok' demiştim. Biz kameramanlar bu tip olayları çok haber yapıyoruz, biz biraz şanslıyız. Bizim çektiğimiz haberler yayınlanabiliyor. Bundan dolayı başta FOX ailesine teşekkür ediyorum. Bütün anneler için alıyorum."
 
Yazılı Haber Ödülü'nün sahibi ise "Zindaşti Bombası" haberi ile Cumhuriyet Gazetesi'nden Zehra Özdilek oldu. Özdilek'e ödülünü Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe verdi. Özdilek, "Haberi yaparken çok heyecanlıydım ama bu ödüle layık görülmek beni daha çok heyecanlandırdı. Bu ödülü 95 yıldır dimdik ayakta olan gazetem Cumhuriyet adına alıyorum" dedi.
 
Göktepe'nin sevdiği ezgiler dinletildi, ardından da doğum günü dolayısıyla pasta kesildi.