23 Eylül 2024 Pazartesi

'21. yüzyılda büyük Ekim devrimi yolumuzu aydınlatıyor'

Rojavalı Komünistler Ekim devriminin 106. yılında sempozyum gerçekleştirdi. Sempozyumda örgüt temsilcileriyle 21. yüzyılın Ekim devrimini inşa sorunlarına ilişkin tartışmalar yürütüldü.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Ekim devriminin 106. yılında Qamişlo'da sempozyum düzenledi. PYD, Aydınlar Birliği, Demokratik Uyum Partisi ve Halkın İradesi Partisi temsilcilerinin davetli katılımcı olarak hazır bulunduğu sempozyum, TKŞ binasında gerçekleştirildi.

Sempozyum Kürtçe enternasyonal marşı eşliğinde saygı duruşuyla başladı.

İlk oturumda sunum yapan TKŞ temsilcilerinden Abdulhalîm Osman Ekim devrimi tarihinden aktarımlar yapıp kazanımlara dikkat çekti. Ekim devriminin insanlığın nihai kurtuluşu için büyük bir fırsat sunduğunu ifade eden Osman, yenilenin Sosyalizm olmadığını, revizyonist politikalar sonucu sosyalist çizgiden uzaklaşan SSCB olduğunu belirtti. Ekim devriminin 106. yılında Rojava devriminin önünü aydınlattığını belirten Osman, Rojava devriminin Ekim devriminin kazanımlarından kendisine dersler çıkarması gerektiğini vurguladı.

Abdulhalîm Osman, sosyalizm dışındaki her yolun sadece süreli kazanımlar elde edilmesini sağlayabileceğini, insanlığın nihai kurtuluşu için yegane yolun sosyalizm olduğunu kaydetti.

İkinci oturumda Ekim devriminin kadın kazanımları konusunda sunum yapan CKŞ üyesi Ekîn Îsyan, Krupskaya ve Kollantay önderliğinde devrimin birçok kazanım elde ettiğini belirtti. Devrimin kadınların sosyal yaşama katılımını sağlamak için birçok politika geliştirdiğini ifade eden Ekîn Îsyan, erkek egemen toplumlarda kadının işi olarak görülen görevlerin toplumsal görevlere dönüştürüldüğünü belirtti. Ekin Îsyan, Ekim devriminde kadınların ev yaşamından uzaklaşıp idari, askeri ve toplumsal görevler aldığını kaydetti.

Oturumların sonunda örgüt temsilcilerinin "Kızıl Kürdistan", "Hegemonya" ve revizyonizm dönemine ilişkin soru ve eleştirileri üzerinden tartışmalar yürütüldü.

Ayrıca TKŞ üyeleri sempozyumun sonunda Ekim devriminin 106. yılının selamlandığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Arapça ve Kürtçe gerçekleşen basın toplantısında Ekim devriminin dünya devriminin kızıl yıldızı olduğu belirtildi. Hitler faşizminin saldırılarına karşı gösterilen direnişe dikkat çekilen açıklamada, sosyalizmin her soruna en iyi çözümü getirebileceğinin her alanda ortaya çıktığı vurgulandı.

21. yüzyılda Ekim devriminin yollarını aydınlattığını belirten TKŞ, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne sahip çıkma çağrısı yaptı. TKŞ, Filistin'den Kürdistan'a, Dürzilerden Belucilere her ulus ve inancın özgürlüğünü elde etmesi gerektiğini vurguladı.