23 Eylül 2024 Pazartesi

2024 yılı bütçesi de sermaye dostu

2024 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan HEDEP Komisyonu Sözcüsü Temelli, "Sermaye dostu bir bütçe hazırlayıp gelmişsiniz. Yoksulluk ekonomisini kalıcılaştıran bir bütçe. Adaletsiz bir bütçe, güvenlikçi ve militarist bir bütçe" dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu 2024 yılı bütçesini görüşüyor. Söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Komisyon Sözcüsü Sezai Temelli, bütçenin demokratik bir anlayıştan uzak olduğunu ifade etti. Temelli, "Hiçbir öznel durumu değerlendirmeksizin bir bütçeyle karşı karşıyayız. Toplumsal eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmak en önemli hedeflerden biri olması gerekirken, demokratik bir anlayıştan olabildiğince uzak bir bütçe karşımızda" dedi.

'HEM BÜTÇE HEM DENETİM İHLALİ OLAN BİR BÜTÇE'
Temelli, bütçe hazırlanırken katılımcılığın göz önünde bulundurulmadığına işaret ederek, "Peki denetim hakkı meselesinde ne diyebiliriz? Kesin hesap ve Sayıştay raporu üzerine çok fazla konuşamıyoruz zaten. Burada adeta geçiştirildiğini söyleyebiliriz. 2022 Sayıştay raporlarını incelediğimizde Sayıştay 8 bin bulgu elde etmiş. Biz 8 tanesini bile görüşemeyeceğiz burada. Dolayısıyla burada bütçe hakkı yoksa denetim hakkının da nasıl ihlal edildiğini göreceğiz. Hem bütçe hakkı ihlali hem denetim hakkı ihlalinin olduğu bir bütçeyle karşı karşıyayız" dedi.

Temelli, 2024 bütçesine dair "şaka gibi" benzetmesi yaparak, "Bütçe açığı rakamı 2,6 trilyon. Bu başlangıç tahminleri. Yıl sonunda bunun ne olacağını kestiremiyoruz. Bir felaket senaryosuyla karşı karşıyayız. 2022 bütçesi, 2,8 trilyonla kapanmış yaklaşık. 31 Aralıkta kapandıysa daha 1 Ocak gelmeden 2022 yılı bütçesi kadar açık veren bir bütçe yapmışsınız. Bütçe açığı devasa boyutta. Siz borsa deyimi ile açığa satış yapıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'ENFLASYONİST BİR BÜTÇE'
Mayıs seçimlerine giderken seçim bütçesiyle, mart seçimlerine giderken de enflasyonist bir bütçeyle karşı karşıya olduklarını dile getiren Temelli, "Sermaye dostu bir bütçe hazırlayıp gelmişsiniz. Yoksulluk ekonomisini kalıcılaştıran bir bütçe. Adaletsiz bir bütçe, güvenlikçi ve militarist bir bütçe" dedi.

Bütçenin savaş bütçesi olduğunu ve ekonomik krizin temel nedeninin "savaş bütçesi" olduğunu kaydeden Temelli, iktidarın Ortadoğu'da süreklileşmiş bir savaşın peşinde olduğunu kaydetti. Temelli, "Yani siz Kürt düşmanlığından beslenerek, kalıcı kılarak, ekonomiyi düzeltmeye çalışıyorsunuz" dedi. AKP-MHP'li üyeler, bu benzetme üzerine duruma itiraz etti. AKP-MHP'lilere tepki gösteren Temelli, "Kürt düşmanlığı" vurgusu yaptı.

Türkiye'de çok ciddi bir işsizlik problemi olduğunu dile getiren Temelli, şöyle devam etti: "Kalkınma Planında yer alan 'düzenli göç' meselesi ile yoksulluk yönetilmek isteniyor. Ölümü gösterip sıtmaya razı etme iş gücü atmosferi söz konusudur. Kadınlar çalıştıkça yoksullaşıyor. Kadın yoksulluğunun en belirgin tablosu kadın emekçilerde çıkıyor. Bingöl'e, Muş'a gidin. Orada kadınların aldığı maaş yarım asgari ücrettir. Bu felaket bir tablodur. Tekstil atölyelerinin giderek bu bölgelere akmasının nedeni olarak bu ucuz iş gücünü görüyorsunuz."