23 Eylül 2024 Pazartesi

2022 yılında en çok engellenen site ETHA oldu

2022 yılının sansür raporunu paylaşan Free Web Turkey, 2022 yılında ajansımız ETHA'nın en çok engellenen site olduğunu kaydetti. Raporun hazırlandığı tarihte etha49.com'u kullanırken ajansımızın web sitesine 4 kez daha erişim engeli getirildi. Öte yandan en çok sansür uygulanan Erdoğan ve ailesinin yolsuzluk iddialarıyla ilgili haberler olduğu da belirtildi.

Free Web Turkey 2022 İnternet Sansürü Raporu'na göre, 2022'de en az 40 bin 536 URL'e erişim engeli getirildi. En çok Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi hakkındaki haberler engellenirken onu AKP'ye yakın kişi ve organizasyonlar hakkındaki haberler izledi.

Free Web Turkey 2022 İnternet Sansürü raporu yayımlandı. Rapora göre 1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde 35 bin 66'sı alan adı, 3 bin 196'sı haber, 2 bin 90'ı sosyal medya paylaşımı ve 184'ü sosyal medya hesabı olmak üzere en az 40 bin 536 URL için erişim engeli kararı verildi.

‘MUHALİF SİTELER' 51 KEZ ERİŞİME ENGELLENDİ
"Muhalif siteler" ifadesi ile Etkin Haber Ajansı (ETHA), Mezopotamya Ajansı, Kızıl Bayrak, Jinnews, Siyasi Haber, Umut Gazetesi, Komün Dergi, Gazete Yolculuk, Özgür Gelecek, PİRHA, Yeni Demokrasi ve Kaldıraç Dergisi gibi hükümetin ideolojisine karşı yayın politikası benimseyen gazetelerin internet siteleri kast edildi.

EN ÇOK ENGELLENEN SİTE ETHA OLDU
Muhalif sitelere ait en az 53 alan adı 51 farklı kararla erişime engellendi. Muhalif siteler arasında alan adı en çok engellenen ise ETHA oldu. 2022'ye etha28.com alan adı üzerinden yayım yaparak başlayan ETHA, yılı etha49.com adresinden yayım yaparak kapattı. Buna göre 2022'de ajansın tam 21 alan adı için erişim engeli kararı verildi.

"Diğer" kategorisinde ise en az 13 URL erişime engellendi ve buna 10 kararla ulaşıldı. Bu kategoride sosyal medya platformu Tumblr, Manga kültürüne yer veren Mangago, içerik dağıtım ağı Bunny CDN, haber kuruluşu Deutsche Welle, dijital araştırma projesi Radio Garden ve Havrita gibi platformlar yer aldı.

Alan adlarının engellenme gerekçelerine bakıldığında ise birinci sırada "yasa dışı ve/veya müstehcen içerikli paylaşımlar yapılması" yer aldı. "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" iddiasıyla erişime engellenen alan adlarının tamamı, "Muhalif Siteler" alt başlığında da belirtilen ve hükümetin ideolojisiyle taban tabana zıt bir çizgide yayım yapan gazeteler oldu.

ERDOĞAN VE AİLESİNİN SUÇLARIYLA İLGİLİ HABERLER ENGELLENDİ
Erişime engellenen en az 3 bin 196 haberin konularına göre dağılımına bakıldığında ise birinci sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi hakkındaki usulsüzlük iddialarına değinilen haberler yer aldı. Bu konuyu ele alan toplam bin 770 haber için erişim engeli kararı verildi.

Onu, 517 ile AKP'ye yakın kişi ve organizasyonlar hakkındaki usulsüzlük iddialarının anlatıldığı haberler takip etti. Ardından ise 402 ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski avukatı hakkındaki içerikler geldi. Bu kategoride, bir dönem Erdoğan'ın avukatlığını yapan Mustafa Doğan İnal hakkındaki içerikler yer aldı.

"Şirket" ve "AKP'ye yakın kişi ve organizasyonlar" kategorisinde yer alan haberlerin büyük bir kısmında adı geçen kişi ve şirketler, hükümetle yakın bir ilişki içerisinde olmanın yanı sıra devletle iş ortaklığı da yapmaktadır. Dolayısıyla bu kategoriler altında etiketlenen haberleri "Hükümet ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi" kategorisinde değerlendirmek de mümkündür.

ERİŞİME ENGELLENEN HABERLERİN ERİŞİME ENGELLENMESİ
2022'de bir haber veya paylaşımın erişime engellendiğinin duyurulduğu haberler için de çok sayıda erişim engeli kararı verildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın bir lise arkadaşının aldığı ihaleyle ilgili bir haber, bunlar arasında öne çıktı.