30 Eylül 2024 Pazartesi

2021 1 Mayısına katılanlara verilen para cezasına tepki

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 2021 yılında 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü eylemlerinde gözaltına alınanlara pandemi bahanesiyle para cezası verilmesine tepki gösterdi ve iktidarın ikiyüzlü, işçi düşmanı pandemi politikalarını eleştirdi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 2021 1 Mayıs'ında Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınanlara umumi hıfzıssıhha kanunu kapsamında para cezası verildiğini açıklayarak, "1 Mayıs yargılanamaz, cezalar kabul edilemez" dedi.

Eğitim Sen 3 No'lu Şube binasında yapılan basın açıklamasını, KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayfer Koçak okudu. 2020 ve 2021 1 Mayıs'ında pandemi koşullarını gözeterek işçilerle buluşmak için çabaladıklarını belirten Koçak, "Yaşanmakta olan hak ihlallerini, işten çıkartmaları engellemek, işçi ve emekçilerin taleplerini dillendirmek için sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalıştık" dedi.

"Her iki 1 Mayıs çalışmalarında da sermaye sözcüsü AKP-MHP iktidar bloğu işçinin sesini duyulmaz kılmak için saldırgan tutumuyla karşımıza kolluk kuvvetlerini çıkarttı, müdahalelerde pandemi şartları ve anayasal haklarımız dikkate alınmadan gözaltılar yaşadık. Yasakların yeni gerekçesi pandemi olmuştu ancak aynı dönemlerde AKP ve yandaşlarının zaman zaman çok kalabalık olmasıyla övünüldüğü kongrelerinde, salon toplantılarında bu gerekçe hiç dillendirilmedi" ifadelerini kullanan Koçak, bu dönem yapılan polis saldırıları sonrası açılan davaların sürdüğünü kaydetti.

Bu davalardan 2021 1 Mayıs Kadıköy eylemi gerekçesiyle olanda kendilerine para cezası verilmesine tepki gösteren Koçak, şöyle devam etti: "Bilim insanlarının uyarılarının aksine her gün kapalı alanlarda çalışmak zorunda bırakılan işçilere açık alanlarda buluşma yasaklanmıştır. Bu cezaların, siyasal iktidarın işçi emekçinin sesini kısmak, emekten barıştan ve demokrasiden yana muhalefeti baskıyla gözaltılarla davalarla ve para cezalarıyla susturma saldırganlığından başka bir anlamı yoktur."