30 Eylül 2024 Pazartesi

20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'ne çağrı

Tüm Dersim halkını 20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'ne çağıran çok sayıda demokratik kitle örgütü, festivalin devletin ve sermayenin saldırılarına karşı umudu büyüttüğünü vurguladı.

20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nin programı Dersim Belediyesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. "Haydi Dersimliler, haydi Dersim dostları, festivale" pankartının asıldığı salonda tertip komitesi adına Özkan Taçar konuştu.

Festivalin 22 yıl önce OHAL koşullarında siyasi iktidar ve sermayenin Dersim halkına ve doğasına dönük zulmüne karşı ortaya çıktığını belirten Taçar, "Festival; sokağa çıkma yasaklarıyla oluşturulmaya çalışılan korku çemberini kırdı. Sürgüne ve toprağa özlemin bir nebze de olsa dermanı oldu. 1994 köy boşaltmalarına, barajlara, HES projelerine ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu. Bir kentin varoluş mücadelesinde yerini aldı" ifadelerini kullandı.

Festivalin 22 yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) başta olmak üzere devrimci ve demokratik kurumların çabasıyla bugünlere taşındığını kaydeden Taçar, festivalin devlet baskısına, sermayenin saldırganlığına direnenlerin umudunun bir parçası olduğunu söyledi.

Taçar, şöyle devam etti: "Munzur Kültür ve Doğa Festivali Dersimlilerin tarihine, kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasıdır. 22 yılı aşkın bir süredir kesintisiz olarak sürdürdüğümüz festivalimiz dönem dönem çeşitli engellenmelerle karşılaşmasına rağmen Dersim halkının ve kurumlarının ortak iradesiyle halkımızın büyük buluşmasını sağlamış ve başarıyla günümüze taşımıştır. Müzikten ekolojiye, felsefeden güzel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kadın atölyesinden çocuk atölyesine kadar birçok etkinlikle bu yıl da 20 Temmuz 2022 tarihinde Düzgün baba anma etkinliği ile başlayıp, 21-22-23-24 Temmuz tarihleride Dersim Merkez ve ilçelerinde köylerinde gerçekleşecektir."

Polen Ekoloji Kolektifi adına söz alan Cemil Aksu ise, "Dersim coğrafyası siyasi ekolojik kültürel yıkımın da direnişin de yoğun yaşandığı bir yer. Festival de bu direnişin parçası. Polen Ekoloji olarak festivalde yer almaktan onur duyuyoruz. Doğasına, suyuna, özgürlüğüne sahip çıkmak için mücadele eden herkesi de festivale sahip çıkmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında söz alan çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi de, tüm Dersim halkını festivale katılmaya ve dayanışmayı, mücadeleyi büyütmeye çağırdı.