30 Eylül 2024 Pazartesi

2 Temmuz programı açıklandı

Alevi dernekleri, 2 Temmuz programını açıkladı. 2 Temmuz günü "Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan" şiarıyla 12.00'de sosyal mesafe kurallarına uyarak anma yapılacağı duyuruldu.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, yaptıkları basın toplantısı ile 2 Temmuz Sivas Katliamı programını açıkladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi'de yapılan açıklamada "Madımak Katliamı şehitlerimizi unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha haykıralım' çağrısı yapıldı.

Basın metnini okuyan PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, 2 Temmuz Sivas katliamının tarihini hatırlattı. AKP iktidarının aradan geçen yıllara rağmen sadece Alevilere değil diğer tüm ilerici-demokratik-muhalif toplum kesimlerine karşı baskı ve sindirme politikalarına devam ettiğini kaydeden Şahin, "AKP iktidarı Kürt sorununda demokratikleşmeyi değil güvenlik eksenli savaş politikalarını esas almaya devam etmektedir. Bu savaş politikaları nedeniyle birçok insan hayatını kaybetmiştir" dedi.

Alevilere yönelik asimilasyon politikalarının çok yönlü olduğuna dikkat çeken Şahin, "Aleviler üzerindeki bin yıllık asimilasyon ve yok etme politikaları AKP iktidarı tarafından da hevesle devam ettirilmektedir. Kutsal mekanlarımız ya çeşitli şekillerde yok ediliyor ya da çeşitli gerekçelerle elimizden alınarak Siyasal İslamcı birtakım karanlık yapılara teslim ediliyor. Cemevlerimiz tanınmıyor. Alevi çocuklarına zorla din dersleri dayatılıyor. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarının üzeri devlet tarafından ısrarla örtülüyor. Alevi köylerine zorla Cami yapılıyor. Cami olmayan köylerimize hizmet götürülmüyor. Kamuda ayrımcılığa uğruyoruz. Gençlerimiz Alevi kimliklerinden dolayı işe alınmıyorlar. Bir çok insanımız baskı ve ayrımcılıktan dolayı toplumsal yaşamda Alevi kimliğini gizlemek zorunda kalıyor" dedi.

'ALANLARDA OLMA' ÇAĞRISI
2 Temmuz 1993 Sivas Madımak katliamının özünde sadece Alevilere karşı değil ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliam olduğunu dile getiren Şahin, "Bütün halkımızı bir daha böyle acıları ve katliamları yaşamamak için Sivas Madımak Katliamında yitirdiğimiz canlarımızı önderimiz Pir Sultan Abdal'ın 'dönen dönsün ben dönmezem yolumdan' şiarıyla 2 Temmuz 2020 Perşembe günü saat 12:00'de salgına karşı fiziksel mesafeyi koruyarak, Madımak katliamı şehitlerimizi unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha haykıralım" çağrısı yaptı.