29 Eylül 2024 Pazar

2 Eylül Festivali başladı: Mücadeleyi yükseltiyoruz

1 Mayıs mahallesinde 2 Eylül Festivali başladı. Tüm saldırılara karşı direnişin süreceği kaydedilen festivalde sahne alan Grup Vardiya, Zazaca eserini mahallede çalışmalara katılan devrimciler için seslendirdi. Birçok sanatçının konserlerinin yasaklandığını hatırlatan Vardiya, "Bugün burada sahnesi engellenen arkadaşlarımız için de bulunuyoruz" dedi. 

Adını, 1 Mayıs mahallesinde 2 Eylül gecekondu direnişinden alan 2 Eylül Festivali başladı. "Dün bizimdi, gün bizim, yarın bizim olacak. 2 Eylül ruhuyla mücadeleyi yükseltiyoruz" şiarıyla düzenlenen festival, gecekondu direnişinde ölümsüzleşen devrimciler başta olmak üzere devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı. 

'SON SÖZÜ MUHAKKAK DİRENENLER SÖYLEYECEK'
Festival Tertip Komitesi adına yapılan açılış konuşmasında, "Festivaller yasaklanırken, en demokratik haklarımız yasaklanırken biz birlikte buluşabildiğimiz nedenleri arttırdığımız, bir araya gelmeyi çoğalttığımız,ortak nefes alabileceğimiz 1977'deki ruhu hatırlamaya ihtiyaç duyduğumuz dönemden geçiyoruz" denildi. 

Mahallenin tarihinin hatırlatıldığı konuşmada, festivalin de halkın baş eğmez direngenliğiyle başlatıldığı belirtildi. Kültürümüz, inancımız yok sayılıp talan edilse de haksızlık karşısında mücadele etmeye, zalimin zulmüne karşı direnmeye mücadele edeceğiz" ifadeleri kullanıldı ve son sözü muhakkak direnenlerin söyleyeceğinin altı çizildi. 

Açılış konuşmasının ardından konserler başladı. 

GRUP VARDİYA: SAHNESİ YASAKLANAN ARKADAŞLARIMIZ İÇİN BURADAYIZ
Sahne alan Grup Vardiya adına söz alan Ülker Sari, mahallenin tarihinin kendileri için çok ayrı bir yerde durduğunu kaydetti. Devrimcilerin mafyalara, çetelere ve devletin tüm baskılarına direnerek mahalleyi kurduğunu hatırlatan Sari, bu nedenle ısrarla mahallenin isminin değiştirilmek istendiğine dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Biz ısrarla 1 Mayıs mahallesi diyoruz. Caddesinin ismi ise 18 Mayıs. Bunları unutturmamak gerekiyor. Bunlar için çok büyük bedeller ödendi. Son dönemde devrimci müzik yapan gruplara yönelik çeşitli baskılar var, sadece soruşturmalardan kaynaklı arkadaşlarımızın sahneye çıkması engelleniyor. Şunu söylüyoruz; müzik susmayacak, sahnesi yasaklanan arkadaşlarımız adına da buradayız."

Ülker, 1 Mayıs mahallesinin sokaklarında faaliyet yürüten devrimcilerden aralarında olmayanları anımsattı ve Zazaca söyleyecek şarkıyı onlara atfettiklerini belirtti. 

Vardiya'nın ardından Grup İsyan Ateşi ve Dertli Divani sahne alacak.