22 Eylül 2024 Pazar

1994 yılında kaybedilen Akdeniz için Diyarbakır'da eylem

'94 yılında Diyarbakır İl Jandarma Komuntanlığı'nda gözaltında kaybedilen Mehmet Mehdi Akdeniz'in akıbetinin sorulduğu Diyarbakır'da kayıp eyleminde, ailenin tüm başvurularının yanıtsız kaldığı kaydedildi. Akdeniz'in dosyasına ilişkin iç hukukta bir sonuca varamayan ailenin AİHM'e başvurduğu ve ihlal kararı aldığı söylendi.

"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla düzenlenen eylemin 784.'sünü gerçekleştiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, Mehmet Mehdi Akdeniz'in akıbetini sordu. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkındaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı.

1994 yılında kaybedilen Mehmet Mehdi Akdeniz'in hikayesini okuyan Fırat Akdeniz, şunları söyledi: "Askerler, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapılmaksızın tüm köylüleri köy meydanında toplar. Evler askerlerce ateşe verilir. Bir asker, elindeki kâğıttan 6 kişinin ismini okur. İsimleri okunan 18 yaşındaki İrfan Akdeniz, 22 yaşındaki Mehmet Mehdi Akdeniz, 22 yaşındaki Ziya Çiçek, 35 yaşındaki Faik Akdeniz, 35 yaşındaki Mehmet Şirin Allahverdi, 40 yaşındaki Halit Akdeniz tüm köylülerin gözlerin önünde askerler tarafından şiddete maruz kalır. Daha sonra köydeki evlerinden birisinin arkasına götürülerek kalabalıktan uzaklaştırılırlar. Köy baskınından iki saat sonra askerler 6 kişiye de yanlarına alarak bir buçuk kilometre mesafede olan komşu bir mezra da bulunan araçlara binerek Kulp ilçesine gider."

Gözaltına alınan 6 kişiden Halit, İrfan, Mehmet Şirin ve Ziya'nın 18 gün sonra serbest bırakıldığını söyleyen Akdeniz, gözaltına alınanların gözaltı süreci boyunca neler yaşadıklarına dair ise şu bilgileri verdi: "Gözaltında bulundukları sırada aileleri başka köylere göç ettikleri için, serbest bırakılan 4 kişi ailelerinin göç ettikleri köylere gider. Ancak Ziya Çiçek, serbest bırakıldığında askere gönderilir. Gözaltına çıkan kişiler, 5 gün boyunca Mehmet Mehdi Akdeniz ile Kulp İlçe Jandarma Komutanlığı'nda birlikte tutulduklarını ve kendilerine yoğun bir şekilde işkence ve kötü muamelede bulunulduğunu anlatırlar ve 5 gün sonra Silvan İlçe Jandarma Komuntanlığı'na götürülen Mehmet Mehdi Akdeniz'i bir daha görmediklerini belirtirler. 6 Kişiden Faik Akdeniz ise tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevine götürülür. Tanık beyanına göre; Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı'nda tutulan Mehmet Mehdi Akdeniz, bir hafta tutulduktan sonra Diyarbakır İl Jandarma Komuntanlığı'na götürülür."

Mehmet Akdeniz'den haber alınama sürecine ilişkin ayrıntılara yer verilirken, bu süreçte Mehmet Akdeniz'in ailesinin dilekçelerinin yazılı haliyle yanıtsız bırakıldığına dikkat çeken Akdeniz, "Mehmet Mehdi Akdeniz Diyarbakır İl Jandarma Komuntanlığı'nda gözaltında kaybedilen Kuddusi Adıgüzel ve Mirza Ateş ile birlikte görülür. Bu tarihten sonra Mehmet Mehdi Akdeniz hakkında bir daha haber alınamaz. Ailesi, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çeşitli zamanlarda başvurularda bulunur. Verilen dilekçelere genellikle yazılı yanıt verilmez. Ancak 11 Mayıs 1994 tarihinde dilekçelerinden birine verilen yazılı yanıtta 'Gözetim kayıtlarımızın tetkikinde ismine rastlanılmamıştır' denir. Onlarca insanın gözü önünde gözaltına alınmasına rağmen gözaltına alındığı reddedilir. Akdeniz ailesinin bundan sonraki tüm başvuruları sonuçsuz kalır. İç hukukta bir sonuca varamayan Akdeniz ailesi AİHM'e başvurur ve ihlal kararı alır" ifadelerini kullandı.

Kısa bir oturma eyleminin ardından eylem son buldu.