24 Eylül 2024 Salı

'19 Temmuz tüm Ortadoğu halklarının devrimidir'

Rojava devriminin kuruluş ilanının yıl dönümü olan 19 Temmuz yaklaşırken, Qamişlo ve Kobanê halkları devrime daha fazla sahip çıkacaklarını vurguladı. Devrimin tüm bölge halklarının güvencesi olduğu vurgulanan konuşmalarda, "Devrimimize sahip çıkalım, adımlarımız hep öne olacak" denildi.

19 Temmuz yaklaşırken, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, devrimin dokuzuncu yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

İşgal saldırıları ve devrimin inşa ve gelişim sorunları ile mücadele eden Rojava halkları, devrimin tüm Ortadoğu halklarının devrimi olduğunu söylüyor.

Devrimin getirdiği kazanımlara dikkat çeken kadınlar, BAAS rejimi dönemi ile bugünleri karşılaştırarak, devrime daha fazla sahip çıkacaklarını vurguluyor.

Kobanê ve Qamişlo'da ETHA'ya konuşan Kuzey ve Doğu Suriyeliler, özgür bir yaşama kavuştukları 19 Temmuz devriminin bedellerle kazanıldığını, yine bedeller ödenerek savunulacağını kaydediyor.

'DEVRİM TÜM ORTADOĞU HALKLARI İÇİN UMUT OLDU'
Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Muhammed Şahin, devrimin kadınların ve gençlerin öncülüğünde gerçekleştiğini hatırlattı. Sömürgeci BAAS rejimi ve işgalci çetelerin bölge halklarının iradesiyle Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarından temizlendiğini belirten Şahin, "19 Temmuz, bölge halkları için örnek oldu. Kürtler, Araplar, Çerkesler, Türkmenler ve Ermeniler ilk defa kendi iradeleriyle barış içinde, demokratik bir sistem kurabildiler" dedi.

Rojava devriminin dokuzuncu yıl dönümünü kutladıklarını dile getiren Şahin şunları söyledi: "Devrim, siyasi, askeri, toplumsal, bütün yönlerden hala devam ediyor. Bu devrimin değerleri, bütün insanlığın değerleridir. Bu devrimin değerleri, demokrasi, özgürlük, eşitlik, adalettir. Gençliğin öncülüğüdür, kadınların öncülüğü, özgürlüğüdür."

Demokratik özerklik modelinin tüm Ortadoğu halkları için umut olduğunu belirten Şahin, "19 Temmuz devrimi bütün bölge halklarına, Ortadoğu halklarına model olacak. 19 Temmuz sadece Kürt halkının değil, bütün Ortadoğu halklarının devrimidir. Tüm halklarımıza kutlu olsun" diye konuştu.

'DİLİMİZİ ÖZGÜRCE KONUŞABİLİYORUZ'
Süryani Meclisi'nden Boutros Anter, devrim ile birlikte bölge halklarının eşit haklara sahip olduğuna dikkat çekti. Anter, devrim öncesinde sömürgeci BAAS rejimi tarafından yok sayılan Süryani, Asurî ve Ermenilerin özgürce yaşadıklarını dile getirdi. Anter, "Asurî, Süryani ve Ermeniler bugün hak sahibiler. Devrimin içinde yer aldılar. Bu, çok iyi oldu. Bugün dilimizi özgürce konuşabiliyoruz" dedi.

Devrime bütün aile bireyleriyle birlikte katıldıklarını dile getiren Anter, "Bütün çocuklarım ve eşim de devrimin içinde görev aldı. Her biri farklı çalışmada yer alıyor. Onlarla başım dik" diye konuştu.

'DEVRİM BEDELLER VERİLEREK KAZANILDI'
Bir kızı şehit olan Havva Murad, DAİŞ çetesinin saldırısı karşısında Kobanê'de kalıp direnişine katıldıklarını anlattı, "Kızım Viyan savaştaydı. Karakozaq köprüsüne kadar gitti babasıyla birlikte. Birlikte savaştaydılar. Kızım orada şehit düştü" şeklinde konuştu.

Devrimin bedeller verilerek kazanıldığına dikkat çeken Murad, "Devrimimiz başarı oldu. Devrim kadınların devrimidir" ifadelerini kullandı.

'ÖNCEDEN HAK SAHİBİ DEĞİLDİK, ŞİMDİ DEVRİMİN SAHİBİYİZ'
Devrim öncesinde BAAS rejiminin baskılarını yoğun yaşadıklarını dile getiren Necmê Qenco, o dönemi şu sözlerle anlattı: "Çocuklarımız dillerinde konuşamıyorlardı. Eziliyorduk. Hak sahibi değildik. Ne dilimizin, ne kültürümüzün sahibi değildik. Yürüyüşlere gidiyorduk, vuruyorlardı. Büyüklerimiz, annelerimiz yerlerde sürükleniyordu. Hükümet, egemenliğini hep üzerimizde yürüttü."

Devrim ile birlikte büyük bir değişim yaşandığını dile getiren Qenco, "Şimdi Rojava devriminin sahibi olduk. Bu devrimde binlerce şehit verdik ve kazandık. Çocuklarımızın ve şehitlerimizin emeğiyle kazandık. Önder Apo'nun emeği var. 22 yıldır dört duvar arasında, faşist pisliğin elinden zorbalık görüyor. Biz mücadeleye devam ediyoruz" dedi.

Devrimi büyüteceklerini ve sahip çıkacaklarını belirten Qenco, özellikle kadınlara çağrı yaptı: "Bütün Kürt kadınları ayağa kalksın, başını kaldırsın. Kadın devrimine sahip çıksın."

'DEVRİM İÇİN KADINLAR DAHA ÇOK ÇABA HARCIYOR'
Anaokulu öğretmeni olan Samya Mihemmed Henki de devrim ile birlikte kadınların çalışma yaşamına dahil olduğunu ve devrim kurumlarında çalışma olanağı bulduğunu dile getirdi. Henki, "Devrimden önce hep evdeydik. Yemek, ev temizliği yapıyor, çocuk büyütüyorduk" dedi.

Devrimden sonra okuma-yazma öğrendiğini dile getiren Henki şunları dile getirdi: "Devrimden önce kadınlar çalışamıyordu, kreş de yoktu. Kadınlar pek çok şeyi bilmiyordu. Devrimden sonra kadınlarımız açıldı, 'biz de çalışabiliriz' diyorlar. Mala Jin var, HPC Kadın, Kadın Asayişi var. Kurumlarımızda eşbaşkanlık sistemi var. Kimse kimseden yüksek değil. Herkes eşit, kadın da erkek de eşit. Şimdi devrim kurumlarında çalışıyoruz, kendimizi eksik görmüyoruz. Kadınlarımız çok emek veriyor. Devrimin öne çıkması için erkeklerden daha çok çaba harcıyorlar."

'HAYALİMİZ GERÇEKLEŞTİ'
Kobanê'deki devrim okullarında öğretmen olan Necah Ali, 19 Temmuz devriminin bölge halklarını ve dillerini özgürleştirdiğini dile getirdi. Ali, "Devrimden sonra çocuklarımız kendi dillerinde eğitim görme fırsatı yakaladı. Arapça okurken çocuklarımız tek tük üniversite düzeyine geliyorlardı" diye belirtti. Rejim döneminde öğretmenlik yaptığını dile getiren Ali, "Kürtçe yazmak ve okumak hayalimizdi. Çocuklarımız keyiflerince Kürtçe konuşabilirler, bu hayalimiz gerçekleşti" şeklinde konuştu.

19 Temmuz devrimini kutlayan Ali, "Kürt, Süryani, Arap, Çerkes, Türkmen ve tüm halklar için kutlu olsun. Tüm ezilen halklar, acı çeken herkes gelsin devrime katılsın. Devrimimize sahip çıkalım" dedi.

'DÜŞMAN KARŞISINDA BAŞIMIZ HEP DİK OLSUN'
Şehit Aileleri Kurumu yöneticilerinden Mihyedin Hesen, 19 Temmuz devriminin halkın özgürce yaşaması için tarihi bir fırsat olduğunu dile getirdi. Rojava devriminin büyük bedeller ödenerek inşa edildiğini dile getiren Hesen, "Şehitlerimizin emeğine sahip çıkalım, bayraklarını koruyalım. İrademiz olursa, direnişimiz sürer. Ne kadar vahşi de olsa düşman karşısında başımız hep dik olsun. Bir adım geri atmayacağız, adımlarımız hep öne olacak" şeklinde konuştu.