28 Eylül 2024 Cumartesi

'19 Aralık'ın faili devlet, hesabını sormak tarihsel sorumluluğumuzdur'

Bir toplumun nasıl yönetildiğini anlamak için hapishanelere bakmak gerektiği kaydedilen Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi önünde düzenlenen açıklamada, 19 Aralık katliamının failini devlet olduğu kaydedildi ve hesap sormanın tarihsel sorumluluk olduğu vurgulandı.

İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi önünde 19 Aralık katliamı protesto edildi. ÇHD, ÖHD ve İHD İzmir Şubesi, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Vedat Çınar Altan ve Dotluk ve Kültür Derneği'nin kızıl karanfillerle yapılan açıklamada ÇHD İzmir yöneticisi Arman Atılgan söz aldı, 19 Aralık'ı hatırlattı.

Bir toplumun nasıl yönetildiğini görmek için hapishanelere bakmanın yeterli olduğunu dile getiren Atılgan, "İnfaz, işkence, tecrit, hak gaspları bugün hapishanelerin bilançosudur. Artık tüm halkı, hapishanede yaşıyor gibi yönetmek istiyorlar. Devletin, bugün de aynı hınç ile saldırısı, 19-22 Aralık katliamı ile amaçlarına ulaşamadıklarını göstermektedir. Devrimciler fiziken yok edilmiş olsa da faşizmin ekonomik-siyasal krizi sürmektedir" dedi.

Yaşamın her alanında rutin hale gelen, katliam sonrası sorumlularının devlet eliyle ödüllendirilmesini anlamak için; operasyon sırasında, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan, Ali Suat Ertosun'a, 2004 yılında AKP hükümeti kararıyla, Devlet Bakanı Cemil Çiçek tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verilmesini sorgulayarak başlamak gerektiğini kaydeden Atılgan, şöyle devam etti: "Bugün olması/yapılması gerekli en önemli husus, 19-22 Aralık katliamı operasyonlarında yaşanılanların aydınlatılması ve hukuki sorumluluğu olan tüm yetkililerin yargı önüne çıkarılmasıdır. 'Hayata Dönüş' operasyonu faili meçhul veya gizli bir operasyon değildir. Kararı alanlar, uygulayanlar, bir fiil icra edenler ve arkasında duranlar bellidir. Faili devlettir! Hesabını sormak ise tarihsel sorumluluğumuzdur."