22 Eylül 2024 Pazar

19 Aralık: Direnişin hapishane tarihi

19 Aralık Katliamı'na ilişkin konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "19 Aralık direnişi, dayatma ve baskı politikasının sonucu olarak ortaya çıktı" dedi.
İHD Adana Şubesi ve Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi, Seyhan Belediyesi Yaşar kemal Kültür Merkezi'nde "Dünden bugüne cezaevlerinde hak ihlalleri" konulu panel düzenledi.
 
Panele, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmacı olarak katıldı.
 
Saygı duruşuyla başlayan söyleşinin açılış konuşmasını yapan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör yaptı. Ardından 19 Aralık Katliamı'nı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan katliamın tanıklarından Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi Üyesi Bekir Sıtkı Keçeci, 19 Aralık'a dair anısını anlatarak şöyle dedi: "Bir binbaşı gelip maskesini çıkararak, 'Ateşkes ilan edelim. Tamam bu savaşı fiziksel olarak biz kazanmış olabiliriz; ama irade olarak siz kazandınız. Ben bu direniş karşısında saygı duyuyorum' dedi. Bu bile bize yetti. Düşmanı yenmemiş olabiliriz; ama boyun da eğmedik."
 
Tüm baskı, saldırı ve katliamlara rağmen tutukluların mücadele edip direndiğini söyleyen Keçeci, cezaevlerindeki tutuklularla dayanışma çağrısı yaptı.
 
19 ARALIK DİRENİŞTİ
 
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 19 Aralık Cezaevi Katliamı'nın, Wernicke Korsakoff hastalığını tüm dünyaya duyuran bir katliam olduğuna dikkat çekti. Gergerlioğu, "Türkiye'de 100 yıla yakın bir dayatma ve baskı politikasının sonucu olarak ortaya çıktı. Türkiye'de tek tip vatandaş oluşturma politikası sonucu olarak yıllardır artan problemler, 1980'leri getirmiş. Çözülemeyen sıkıntılar, Türkiye'de karışıklıkların ortaya çıkmasına neden olmuştu. Sistemin toplumsal bir barışı sağlayacak bir isteği de yoktu. Sonuç olarak bir katliam yaşandı" diyerek direnişin ortaya çıkış nedenlerine değindi.