25 Eylül 2024 Çarşamba

13 yaşındaki çocuk hakkında 'cumhurbaşkanına hakaretten' dava

13 yaşındaki çocuk, WhatsApp grubunda şeriata tepki gösterdiği sözler nedeniyle hakkında CİMER'e şikayet edildi. Savcı çocuk hakkında "cumhurbaşkanına hakaret"ten iddianame hazırladı, Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkamesi ise iddianameyi kabul etti. Öte yandan Adli Tıp da çocuğun "cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığına saldırıda bulunduğu" iddiasıyla rapor hazırladı.

"Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla açılan davalar çocuklara kadar indi. Her yıl binlerce kişi hakkında soruşturma başlatılmasına, gözaltına alınmasına, tutuklanmasına neden olan söz konusu iddia sonucunda 13 yaşındaki B.C.G hakkında dava açıldı. İddianame Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkemesi tarafından kabul edilerek davaya dönüştü.

2009 doğumla B.C.G. bir WhatsApp grubunda sarf ettiği sözlerden dolayı CİMER'e şikayet edildi. Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre ifadesi alınan çocuk, WhatsApp grubunda bulunan şahısların "Şeriat gelecek, idam gelecek. Atatürk'ü sevenler idam edilecek. Şeriat yanlısı olmayanlar ülkemizde rahat yaşayamayacak. Ülkede şeriat yanlısı olmayanların yeri yok" şeklinde ifadeler kullandığını ve buna tepki gösterdiğini ancak küfür etmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanına hakaret etme kastı olmadığını belirten çocuk hakkında bir de Adli Tıp'a rapor hazırlatıldı. Raporda, çocuğun eyleminin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmiş olduğu belirtildi. Ayrıca iddianamede, 13 yaşındaki çocuğun, "Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığına saldırıda bulunduğu" iddia edildi. Savcı, çocuğun cumhurbaşkanına hakaret suçundan cezalandırılmasını talep etti.