25 Eylül 2024 Çarşamba

12 öğrenciye Kürtçe şarkıdan dava

Antalya'da geçen yıl katıldıkları Newroz kutlamasında Kürtçe şarkı söyledikleri için 12 öğrenci hakkıda dava açıldı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında kolon kanseri hastası olan Devrim Ayık'ın da olduğu 4'ü tutuklu 12 üniversite öğrencisi hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianame Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İlk duruşma 8 Ocak'ta görülecek.

Valilik izniyle, 2018 yılında düzenlenen Newroz kutlamasına katılan ve burada Kürtçe şarkılar söyleyen öğrenciler hakkında "örgüt üyesi" olmak iddiasıyla dava açıldı. İddianamede yer alan iddiaların dayanağı, PKK'ye katıldıktan sonra itirafçı olduğu belirtilen bir kişinin iddiaları.

İddianamede dikkat çeken şey, Antalya L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Devrim Ayık'ın, hapishanede olduğu süreye dair iddiaların da olması. Ayrıca, Ayık'ın ev araması sırasında polisler tarafından el konulan Kürtçe ezgilerin olduğu Polis baskınında Ayık'ın ev aranmasında el konulan Kürtçe şarkıların sözleri de iddianamede suç delili yapıldı.

Ayrıca bir piknikte "Mervano" isimli Kürtçe ezginin seslendirilmesi de suç olarak yer aldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, savcılık, öğrencilerin Devrimci Gençlik Hareketi (DGH) içerisinde yer aldıklarını iddia ederek, "örgüt üyesi olmak" iddiasından yargılanmalarını talep etti.