20 Eylül 2024 Cuma

100 günlük plan emekçiye vergi yandaşa ödenek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci 100 günlük planından yine işçi ve emekçilerin payına zam-vergi soygunu ve bu soygunu unutacakları millet bahçesi düştü. Yandaşa ise maden ocağı ihaleleri ile daha fazla kar ve yolsuzluk olarak döndü.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ikinci 100 günlük eylem planını açıkladı. İlk 100 günlük plan krizin derinleşmesi, daha fazla zam ve vergi olarak halka döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 90 oranında tamamlandığını söylese de krizle mücadelede soğan depolarının basılması dışında herhangi bir gelişme yaşanmadı. Ancak bu süreçte işçi ve emekçilerin taleplerini karşılamak bir yana hakkını arayan işçiler ya tutuklandı ya da gözaltı saldırısı ile sindirilmeye çalışıldı.
 
Bu ikinci 100 günlük planda ise yeni bir sürpriz gelişme çıkmadı. Krizin faturası halkın omzuna yüklenirken talepler yine karşılanmadı. Örneğin hükümetin Yeni Ekonomi Programı'nda öngördüğü enflasyon tahmini bu yıl sonu için yüzde 20,8, gelecek yıl için de yüzde 15,9 iken enflasyon farkının ödenmesi ile ilgili hiçbir madde yok.
 
24 Haziran seçimlerinde kamu emekçilerinin yıllarca dillendirdiği ve mücadele ettiği 3600 ek göstergeyi seçim rüşveti olarak sunan Erdoğan, yerel seçim öncesi yine sadece öğretmenler için geçerli olacak şekilde düzenleyecek.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet bahçelerini halkın temel talebi ve beklentisi olarak kabul etmek istese de gerçek bu değil. İkinci 100 günlük planda; başta işçi ve emekçilerin kadrolu ve güvenceli istihdam olmak üzere bir çok talebi yok sayıldı. Sözleşmeli personele kadro, artan oranlı vergi diliminin kaldırılması, ataması yapılmayan öğretmenler, mülakatın kaldırılması ve liyakt yok sayıldı. İşçi ve emkçilere 'kek yeyin haklarınızı istemeyin' denildi.
 
Bunun yanında Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın umutları yine söndü, emeklilerin maaşlara zam talebi uuzn bir süredir 'sus payı' olarak verilen bin TL'lik ikramiye ile görmezden gelinirken bu defa kamu çalışanların ikramiye isteği tamamen yok sayıldı.
 
Özcesi ikinci 100 günük plandan işçi ve emkçilerin payına yine yoksulluk yine zam-vergi soygunu düştü. Yandaşın payına ise verilecek kamu ihaleleri ve hektarlarca talan edilecek doğa zenginliği olarak geri döndü.
 
İmar Barışı, Sıfır Atık Projesi, Emlak Bankası'nın yapılandırma sürecini tamamlanması, Akdeniz'de hidrokarbon kaynakları aranması için sondaj çalışmaları, Soma ve Tunçbilek'teki kömür sahalarını özel sektörün işletmesine açılması, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatları, otoyol ağı ve yap-devret-işlet projeleri ile aslında ikinci 100 günlük plan sermayenin krizi atlatması için hazırlanmış durumda.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ise Katı Atık Programı (KAP) kapsamında toplam 18 adet katı atık toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf tesisinin inşaat, projesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. Projelerin yerini ve zamanını soran Çepni aynı zamanda, projenin uygulanacağı yerler için yeraltı yapısı, deprem bölgesinde olup olmadığı ve yeraltı su seviyesi hakkında Jeofizik Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odalarını ile işbirliği yapılıp yapılmayacağı hakkında da bilgi istedi.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e 1000 adet maden sahasının yerini, sınıfını, kapasitetesini soran Çepni, işletmeleri yapacak şirketler, neden olacağı doğa tahribatlarına, insan sağlığına vereceği zarara karşı araştırma yapılıp yapılamadığı hakkında da bilgi istedi.