10 Ekim 2024 Perşembe

10 Ekim'de ölümsüzleşenler Kadıköy'de anıldı 

Kadıköy'de buluşan çok sayıda kişi 10 Ekim Katliamının hesabını soracaklarını vurguladı.

DAİŞ çetesi tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen katliamda ölümsüzleşen 104 kişi, İstanbul Kadıköy'de anıldı. Eyleme katılanlar katliamın 9. yılında bir kez daha adalet talebini yineledi.

'SURUÇ'TAN ANKARA'YA ADALET İSTİYORUZ'
Kadıköy iskele meydanında, "10 Ekim katliamını unutmadık, unutturmayacağız. Emek, barış ve demokrasi kazanacak" pankartı ve "10 Ekim'i unutmadık, unutturmayacağız", "Acımız, öfkemiz bitmedi. Faşizmi yıkacağız", "Suruç'tan Ankara'ya adalet istiyoruz", "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Suruç için adalet Ankara için adalet", "10 Ekim'in hesabı sorulacak", "Bijî bratiya gelan", "10 Ekim katilleri aramızda" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı.

HESAP SORMA ÇAĞRISI
Eylemde sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Amed, Suruç, Ankara unutma unutturma" , "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "İş, barış, özgürlük", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Unutmak yok affetmek yok" sloganları atıldı.

BARIŞ ŞEHİTLERİNİN İSMİ 'YAŞIYOR' DİYE YANITLANDI
10 Ekim'de ölümsüzleşen 104 kişinin fotoğraflarının taşındığı anma saygı duruşu ile başladı. Hep bir ağızdan Nazım Hikmet'in Hürriyet Kavgası şiirinin okunduğu saygı duruşu ardından 104 barış şehidinin ismi sayıldı, "Yaşıyor" diye yanıtlandı.

POLİSİN SLOGAN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ
Polis, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganının atılmasının ardından kitleye saldırı tehdidinde bulundu. Buna karşı kitle hep bir ağızdan daha yüksek sesle sloganı yineledi. Kürsüden de "Katillerden hesabı emekçiler soracak" sloganı atıldı. Bu esnada Tertip Komitesi adına Asalettin Arslanoğlu'nun "Bizim attırdığımız sloganların dışındaki sloganlara itibar etmeyin" diyerek kitleyi susturmaya çalışması dikkat çekti.

'KATLİAMIN KİMİ VE NEYİ HEDEF ALDIĞINI GÖRMEK ÖNEMLİDİR'
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına basın metnini DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu okudu. Katliam davasında gerçek faillerin gjzlendiğini ve yargılamanın göstermelik yapıldığını hatırlatan Arslanoğlu, "Katliamın neyi ve kimi hedef aldığını görmek önemlidir" dedi. Katliamın ardından yaralıların ambulanslarla hastaneye gitmesini engelleyenleri, yaralılara saldırı talimatı verenleri unutmayacaklarını söyleyen Arslanoğlu, "Tek tek hesap soracağız ve tek tek hesap verecekler" ifadelerini kullandı.

Arslanoğlu, 104 kişinin yarım bırakmak zorunda kaldığı barış mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

'GERÇEK ADALETE OLAN UMUDUMUZU KORUYORUZ' 
Ardından 10 Ekim Barış Derneği'nin basın metni okundu. Kızı Dicle'yi katliamda yitiren Faik Deli, Ankara katliamı öncesinde yaşanan katliam davalarındaki adaletsizlik sürecini anlattı. Gerçek adalete dair umudu koruduklarını dile getiren Deli, 10 Ekim Katliamı insanlığa karşı suç sayılmayacak ise hangi suçun bu kapsamda sayılacağını sordu.

9 yıldır her duruşmada katliamda sorumlu olan kamu görevlilerinin de yargılanmasını istediklerini, ancak sonuç alamadıklarını anımsatan Deli, "İç hukuk yollarının tamamen kapatıldığını gördük" dedi.

'10 EKİM KATLİAMI SİYASİ BİR CİNAYETTİR'
Katliamın önlenebileceğine dikkat çeken Deli, katliamın yaşandığı tarihteki siyasi süreci hatırlattı. 10 Ekim Ankara katliamı kesinlikle siyasi bir cinayet olarak apaçık ortada duruyor" diyen Deli, 10 Ekim katliamını unutturmayacaklarını ve hesap soracaklarının altını çizdi.