1 Ekim 2024 Salı

10 Ekim katliamı davası yine sanıksız görüldü

10 Ekim Ankara katliamının 15. celsesi 4. ACM'de görüldü. Milli Savunma Bakanı Akar'ın iddialarını yalanlayan IŞİD'in katliam sorumlusu Dokumacı'nın eşi Mammadova itirafçı olduktan sonra tanık olarak dinlendi. Duruşma temmuz ayına ertelendi. 

10 Ekim Ankara katliamının firari sanıklar yönünden devam eden davasının 15. duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşmaya katliamda vefat edenlerin yakınları ve yaralananlar, demokratik kitle örgütü ve meslek örgütü temsilcileri, HDP ve CHP milletvekilleri katılım sağladı. 16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan, davadaki tek tutuklu sanık olan Erman Ekici duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yöntemiyle bağlandı.

Duruşma salonundaki sanık sandalyeleri bu duruşmada da boş kaldı.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN MAMMADOVA BERAAT ETMİŞTİ
10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası'nın firari sanıklar yönünden tefrik edilmişti. Ocak ayında yakalanan IŞİD Adıyaman sorumlusu Mustafa Dokumacı'nın eşi Ulkar Mammadova kırmızı bültenle canlı bomba olarak aranmasına, uzun süre IŞiD içinde kalmasına, Adıyaman sorumlusu eşine ve örgüt üyeleriyle yakın ilişkilerine rağmen diğer IŞİD'liler gibi beraat etmişti.

KATLİAMIN SORUMLULARINDAN METİN AKALT İÇİN İŞLEM YAPILMADI
Katliamın sorumlularından Metin Akaltın'ın kimliğinin ve patlayıcı düzeneklerinin olduğu çanta sınır hattında bulunmuştu. Hiçbir işlem yapılmadığı gibi Akalt'ın nüfus müdürlüğünden rahatça kimlik çıkarmıştı. Dosyadaki bir başka sanığa ait parmak izi tespiti ise tam 8 yıl sonra yapıldı. 10 Ekim Katliamı'ndan 1 gün önce, Hasan Hüseyin Uğur hakkında yakalama kararı çıkartıldığına ilişkin evraklar kamuoyuyla paylaşılmıştı. Uğur'un, canlı bombaların son gece kaldıkları evde parmak izi çıkmıştı.

DOSYALAR HENÜZ 'BULUNAMADI'
Yunus Durmaz'ın katliamdan hemen önce hakkındaki izleme ve dinleme kararıyla takip edildiği ortaya çıkarılmıştı. Antep mahkemeleri ve savcılığı, yıllardır bu belgeleri dava dosyasına göndermediği gibi tape kayıtlarının olduğu dosyayı dahi henüz bulamadı.

MAMMADOVA, HULUSİ AKAR'I YALANLADI
Milli Savunma Bakan'ı Hulusi Akar birkaç gün önce "Sınır kevgire döndü diyorlar, oysa hudutlarımızda çok ileri teknolojiler kullanılıyor" demişti. Mammadova ise IŞİD üyeleri için hiçbir sınır problemi yaşanmadığını, hatta kendilerine askerin yardımcı olduğunu açıkça anlattı. Açıkça görülüyor ki; Metin Akaltın'ın kimlik çıkartmasına, Yunus Durmaz'ın yakalanmamasına olanak sağlayan irade, katliamların sorumlusudur.

MAMMADOVA: SINIRI GEÇERKEN ASKERLER YARDIMCI OLDU
İtirafçı olan Mammadova bu duruşmada SEGBİS ile tanık olarak dinlendi. Mammadova, Suriye'ye geçerken sınırdaki askerlerin ona yardımcı olduğunu söylemişti. Mammadova, "Biz Suriye'ye giderken sınır yoktu, açık bir tarlaydı. Askerler çantamıza yardım etti. Rahatlıkla gidip dönüyorduk. Türkiye'de yapılan terör eylemlerinden sonra IŞİD Türkiye ketibesini feshetti. IŞİD, Türkiye'den gelen askerlere ondan sonra hiçbir yöneticilik vermedi" iddiasında bulundu.

AVUKATLAR BALI'YA İLİŞKİN HER TÜRLÜ BELGEYİ İSTEDİ
10 Ekim ailelerinin avukatları İlhami Balı'nın katliamlara ilişkin sorumluluğu nedeniyle hakkında arama kararı olduğu dönemde, Konya Cihanbeyli Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğünü öğrendiklerini hatırlattı ve tedaviye ilişkin her türlü bilgi, belgenin gönderilmesi için müzekkere yazılmasını istedi. 

AV. SARIOĞLU: DAİŞLİLER TÜRKİYE'YE NASIL BU KADAR RAHAT GEÇİYOR
Duruşma avukatların beyanlarıyla devam etti. Avukat Eylem Sarıoğlu, tanık sıfatıyla dinlenen Ulkar Mammadova'nın Suriye'ye ne kadar rahat geçtiklerine yönelik ifadelerini hatırlatarak, "Yunus Durmaz'ın, Erman Ekici'nin Nusret Durmaz'ın Suriye'den geçtiği tespit edildi ama hiçbir şey yapılmadı. Resim çok çok daha büyük. Bunun mahkeme tarafından birleştirilmesini istiyoruz. Çünkü adalet böyle gelecek" dedi.  DAİŞ'lilerin bu kadar rahat Türkiye'ye geçiş gelişlerini hatırlatan Sarıoğlu, "Bunun cevaplarının, hesaplarının bu mahkemece sorulmasını istiyoruz" diye belirtti.

AV. KAYA: DAİŞ'LİLERİN HABERLEŞME PROGRAMALRI NEDEN ARAŞTIRILMIYOR
Avukat Gülşah Kaya, katliam örgütlemelerinde DAİŞ'lilerin haberleşme için kullanılan belli başlı yazışma programının olduğunu dile getirerek, dosyadaki bilgi belgeler ve ifadeler üzerinden yapılan kripto yazışmaları anlattı. Kaya, "Bu programların artık analiz edilmesi gerektiğine dair dosyada çok fazla veri var. Neden araştırılmıyor" diye sordu. Kaya, DAİŞ'lilerin kullandığı haberleşme programlarının tespit edilmesi talebinde bulundu. Kaya, "Bunlar tespit edilmediği sürece belki şuan bu yazışmalarla başka bir katliam planlanıyor" uyarısında bulundu.

AV. ÜNÜVAR: HAKKINDA YAKALAMA KARARI OLAN DAİŞ'LİLERİ YAKALAMAYAN KOLLUK YARGILANSIN
Avukat Erkan Sabri Ünüvar yaklaşık iki yıldır Yunus Durmaz'ın tapelerine bir türlü ulaşılmadığını aktararak, Durmaz hakkında arama kararı olmasına rağmen yaklaşık 20 gün boyunca takip etmesine rağmen yakalamayan Antep Cumhuriyet Savcılığı ve emniyeti hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.Ünüvar, dosyanın firari sanıklarından DAİŞ'in Türkiye emiri İhami Balı'nın katliamlara ilişkin sorumluluğu nedeniyle hakkında arama kararı olduğu dönemde, Konya Cihanbeyli Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğünü belirterek tedaviye ilişkin her türlü bilgi, belgenin gönderilmesi için müzekkere yazılmasını talep etti.

Ünüvar, katliamı organize eden isim olarak bilenen ve Antep'te düzenlenen operasyon sırasında kendisini patlatarak ölü olarak ele geçirilen Halil İbrahim Durgun'la sürekli iletişim halinde olduğu tespit edilen Deniz Duman'ın sadece Antep'te açılan bir davada "yardım yataklıktan" yargılandığını ifade etti. Ünüvar, "Bize göre Antep hücresinin merkezinde yer alan isimlerden biri ve bu dosyaya sanık olarak eklenmeli. Örgüt üyeliği ve katliam failliğinden yargılanmalıdır" dedi. Katliamdan sonra canlı bombaları Ankara'ya taşıyan, Halil İbrahim Durgun'la eşi arasındaki irtibatı ve Durgun'un kaçmasını sağlayan, diğer katliam faillerini mali konularda destekleyen Deniz Duman'ın dosyamızın sanığı olması gerektiğini talep etti. Ünüvar, "Halil İbrahim Durgun, katliam hazırlıkları yaptığı gün Deniz Duman'la görüşüyor. Deniz Duman'ın katliamdan önce ne konuştuğunu bilmemiz gerekiyor. Duman hakkında doğru düzgün soruşturma yürütülmediği için sadece örgüte yardım yataklıktan yargılandı" ifadelerini kullandı.

AV. YILMAZ: MAMMADOV YALAN BEYANLARDA BULUNDU
Tanık sıfatıyla dinlenen Ulkar Mammadova'nın yalan beyanlarda bulunduğunu belirten Avukat Murat Kemal Gündüz, "Nusret Yılmaz için 2017 tarihinde öldü diyor.  Kasım Güler ise farklı bir tarih söyledi. Tanığın beyanları yalandı. 'Erkekleri hiç görmedim' diyen kadın Erman Ekici hakkında 'tanımıyorum' dedi. Görmedi ki nasıl 'tanımıyorum' diyor. Bunlar öldü mü kaldı mı belli değil, artık konumunuzu kullanın ya sayın başkan" diye konuştu.

AV. GÜNDÜZ: YAŞIYOR Kİ KIRMIZI LİSTEYE ÇIKARDILAR
İçişleri Bakanlığı'nın arananlar arasında yer alan kimi firari sanıkların listelerinin değiştirildiğini belirten Gündüz, öldüğü söylenen Nusret Yılmaz'ın 2022'de yeşil listeden kırmızı listeye alındığını belirtti. Gündüz, "Madem öldü neden listeye alıyorlar. Bayram Yıldız hakkında da öldüğüne dair birçok ifade vs var ama devletin internet sitesinde gri listeden mavi listeye almışlar. Nusret Yılmaz yaşıyor, yoksa bakanlık bunu kırmızı listeye çıkaramaz. Yaşıyor ki ödülünü artırmışlar" diye sordu. Gündüz, 16 sanığın 13'ünün yer aldığı ödül listesinin dayanaklarının mahkemeye celp edilmesini talep etti.

AV. DOĞANOĞLU: MİT'TEN SANIKLARA DAİR NOT İSTİYORUZ
Avukat Senem Doğanoğlu da Ömer Yetek'in kovuşturmada neler söylediğine dair İstanbul Ağır Ceza'dan bilgi belgelerin istenmesini talep etti. Doğanoğlu, "Nesibe Durmaz'ın dinlenmesini istiyoruz. Bedriye Uğur hakkındaki kovuşturma ve soruşturma dosyasının getirilmesini ve dinlenmesini istiyoruz. Kasım Güler'in dinlenmesini istiyoruz. MASAK raporunun eklerinin dosyaya gönderilmesini istiyoruz. MİT'e yazı yazılarak sanıklara dair notların getirilmesini istiyoruz" dedi.

ARA KARAR AÇIKLANDI
Mahkeme ara kararında firari sanıkların mali araştırma raporları, Suriye Görev Gücü'nden firari sanıklar hakkında bilgi istenilmesine, katliam faili Halil İbrahim Durgun'a yardımcı olan Deniz Duman hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Sanıklar hakkında yakalama emrinin devamına karar veren mahkeme, Kasım Güler ve Gökhan Kardemir'in tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

DURUŞMA, TEMMUZ'A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, avukatların firari sanıklarla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ödül listesinin dayanakları olarak belirtilen belge ve bilgiler ile fotoğraf albümünün getirtilmesine yönelik talepleri de reddetti. Sanık Erman Ekici'nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 19 Temmuz'a erteledi.