22 Eylül 2024 Pazar

10 Ekim katliamı 100. ayında: Onları anmak faşizme karşı çıkmaktır

Katliamın 100. ayında yaşamını yitirenler anıldı. 10 Ekim katliamında katledilenleri anmanın faşist otoriteye karşı çıkmak olduğunun altı çizilen anmada, ne katledilenlerin unutulacağını ne de mücadeleden vazgeçileği vurgulandı.

Ankara'da 2015 yılında IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında katledilen 103 kişi, katliamın 100. ayında anıldı. 10 Ekim Barış Derneği ve Ankara Barış ve Demokrasi Güçleri, katliamın gerçekleştiği gar önünde bir araya geldi.

Anma, katledilenler için saygı duruşu ile başladı. Ardından yaşamını yitirenlerin isimleri okundu.

Anmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), İnsan Hakları Derneği (İHD), 10 Ekim Derneği üyeleri, yakınlarını kaybedenler, çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi katıldı.

COŞGUN: İLK DEFA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ KAVRAMI YARGIYA KONU EDİLDİ
Söz alan 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü Mehtap Coşgun, katliamın gerçek faillerini aradıkları için defalarca terörize edildiklerini belirterek, katliama dair açılan kamu davasına dair bilgilendirmelerde bulundu. Mehtap Coşgun, "Firari sanıkların yargılandığı dosya insanlığa karşı suç isnadı kapsamında tutuklu sanıklardan biri de dahil edilerek, Türkiye'de ilk defa insanlığa karşı suç kavramı yargıya konu edilmiş oldu. Bu yönüyle 10 Ekim katliamı Türkiye siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından da kamuoyunu ilklerle buluşturan bir konumdadır. Halihazırda ceza dosyası kapsamında 16'sı firari, bir tutuklu 17 sanık yönünde yargılama Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tefrik dosyası ile devam etmektedir. 8 yıldır katıldığımız her duruşmada katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçileri de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olan bizlerin deyim yerinde ise sanık olarak addedildiğine, 'adalet' isteyen babaların mahkeme salonlarında çıkarıldığına tanıklık ettik. Mahkeme salonlarına denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında tecelli etmedi" dedi.

HATİMOĞULLARI: ONLARI ANMAK FAŞİST OTORİTEYE KARŞI ÇIKMAKTIR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 10 Ekim'i unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi. Hatimoğulları, "Davayı saniyesi saniyesine izleyen, olumlu sonuçları açığa çıkaran avukatlar, ailelerin büyük bir payı var. 10 Ekim katliamı sonrası devam eden davayı birkaç yıl takip eden bir yoldaşınızım. Orada verilen emeği, yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımız için nasıl hesap sorulduğuna tanıklık ettik. İŞİD'in nasıl buraya geldiğini, Antep'te nasıl hazırlandığını, MİT'in bu işin önünü nasıl açtığını dosyanın tutanaklarını okuduğunuz da görürsünüz. 2015'te değiştirilen siyasi atmosfer için çok kişiyi katlettiler. Ankara'da barış güvercinlerini, Suruç'ta devrimci kardeşlerimizi katlettiler. Türkiye'de şu anda tesis edilmekte olan faşist rejim için bu katliamlar gerçekleşti. İŞİD'in diğer ülkeler için değil, Türkiye'de faşizmin tesisi edilmesi için nasıl katliamlar yapıldığını görüyoruz. Burada İŞİD'in örgütlenmelerin nasıl yapıldığını biliyoruz, iktidara bir kez daha sesleniyoruz; bizleri katlederek, Türkiye'de faşizmi tesis etmek istiyorsan yanılıyorsun, katliamlara rağmen faşizminize boyun eğmedik, toplum olarak biat etmeyerek ayaktayız. Kadınların ilmek ilmek ördüğü isimler var, orada o isimler nasıl ilmek ilmek örüldüğüyse bizim yüreğimizde ve Türkiye'nin tarihinde böyle ilmek ilmek örülecek, yüreğimizde ve tarihin sayfalarında koparılmayacak. Bunun için anmaya devam edeceğiz, onları anmak faşist otoriteye karşı çıkmaktır. Onlar barış güvercinleriydi, Kürt sorunun barışçıl çözümü, ekmek bulamayan yurttaşlar için, şiddet gören kadınların hakları için, hepimiz için, bütün ezilen ve sömürenler için barış güvercini oldular ve bu meydanda gökyüzüne kanatlandılar. Onların her biri gökyüzünde bir yıldız onları unutmayacağız, unutturmayacağız. Sözümüz olsun ki barış, eşitlik ve kardeşlik için mücadeleyi sonuna ve zafere ulaştırana dek bizlerin mücadele azmini güçlendirecektir. Özgür, eşit ve demokratik bir ülkeyi tesis edene dek mücadelemiz devam edecek" diye belirtti.

Bu katliamları unutmayacaklarını söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz ise, Türkiye'de barışı tesis edene dek mücadelelerini sürdüreceklerini mesajını verdi.

Anma, kurum temsilcilerin söz almasının ardından, "10 Ekim'i unutma unutturma" sloganları ile sona erdi.