25 Eylül 2024 Çarşamba

1 Mayıslarda ölümsüzleşenler anıldı

1977, 1989 ve 1996 1 Mayısında ölümsüzleşenlerin anıldığı programda konuşan Arzu Çerkezoğlu, "Eşitliğe, özgürlüğe, barışa, kardeşliğe, demokrasiye karşı kurulmuş olan bu barikatlar tüm dünyada ve ülkemizde de artık iflas etmiş olan neoliberal kapitalist düzeni anlatıyor ve and olsun ki hep birlikte bu barikatları yıkacağız" ifadelerini kullandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 1977, 1989, 1996 1 Mayıs'ında katledilenleri andı.

Kazancı Yokuşu'nda başlayan anma programına, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası sekreteri Ertuğrul Oruç, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Seyfettin Avcı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları Çiçek Otlu, Özgül Saki, Kezban Konukçu, Öztürk Türkdoğan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda kişi katıldı.

KAZANCI YOKUŞU
"Yaşasın 1 Mayıs" pankartı arkasında kortej oluşturan kitle, sloganlarla Kazancı Yokuşu'nun girişine yürüdü. 1 Mayıs'ta ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan anma programı, 1977'de katledilenlerin isimleri okunarak "Yaşıyor" denmesiyle devam etti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, her sene 1 Mayıs'ta katledilen arkadaşlarını anmak üzere burada toplanmanın sadece bir anıyı yaşatmak açısından değil geleceğe dair kararlılık ve iradelerini ortaya koyması bakımından da önemli olduğunu söyledi. 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde 364 gün dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini yaratan işçi sınıfının ve emekçilerin mücadele azmiyle alanlarda olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, bu yıl 1 Mayısı çok acılı ve kederli ama bir o kadar da umutlu karşıladıklarını kaydetti. 

"Kararlılığımız deprem felaketinin 85 milyon insanımızın yüreğinde açtığı yaraların derinliğinden geliyor" diyen Çerkezoğlu, süren Taksim yasağının ise tamamıyla haksız ve hukuksuz olduğunu vurguladı. "1 Mayıs ve Taksim yasağı bu ülkede bütün yasakların ve yasakçı zihniyetin simgesidir" ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, Taksim meydanındaki barikatların halkı açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, ölüme terk eden, sendikaşma ve grevleri engelleyen, hak mücadelesi verenlerin ev baskınlarıyla kapısına dayanan, kadına karşı şiddeti derinleştiren düzeni temsil ettiğini söyledi.

"Eşitliğe, özgürlüğe, barışa, kardeşliğe, demokrasiye karşı kurulmuş olan bu barikatlar tüm dünyada ve ülkemizde de artık iflas etmiş olan neoliberal kapitalist düzeni anlatıyor ve and olsun ki hep birlikte bu barikatları yıkacağız. And olsun ki ekmeğimizi patronların insafına, doğamızı, kentlerimizi rantçıların yağmasına ve haklarımızı tek bir kişinin keyfine bırakan bu düzeni değiştireceğiz" ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, herkesi 1 Mayıs alanlarında yan yana gelmeye çağırdı.

Ardından Kazancı Yokuşuna karanfiller bırakıldı. Sonrasında anma programının devamı için Şişhane'ye geçmek isteyen kitle, uzun süre polis ablukasında bekletildi. Kitle ablukaya "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan" sloganlarıyla tepki gösterdi.

ŞİŞHANE
Sonrasında Şişhane'ye geçilerek 1989 1 Mayısında Taksim'e gitmek isterken hedef gösterilerek katledilen 17 yaşındaki deri işçisi Mehmet Akif Dalcı anıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada, TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Seyfettin Avcı söz aldı. Dalcı'nın tekstil atölyelerinde örgütlenen işçilerle birlikte 1 Mayıs alanı Taksim'i özgürleştirmek isterken katledildiğini söyleyen Avcı, Dalcı nezdinde demokrasi ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenleri andı.

Ülke açısından çok zor bir süreçten geçildiğini dile getiren Avcı, yaşanılan karanlığın tek sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu vurguladı. "Bu karanlığa karşı her zaman olduğu gibi bugün de mücadele edeceğiz. Emekten yana, özgür, demokratik, kamucu, laik ve bağımsız bir ülke hayalimiz var" diyen Avcı, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs alanlarında bu hayal için yan yana gelmeye çağırdı.

Anma, karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.

SÖĞÜTLÜÇEŞME
Ardından Kadıköy'de 1996 1 Mayısında katledilenler Söğütlüçeşme'de anıldı. Sloganlarla gelinen anma yerinde program saygı duruşuyla başladı. 

Burada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil "Bugün isterdik ki emeğin en yüce değer sayıldığı, emekçilerin yok sayılmadığı, sömürülmediği, şiddetin, savaşların var olmadığı bir ortamda coşkuyla kutlamalar yapalım. Ne yazık ki geçmişten bugüne bu katliamlarla biz çok fazla yüz yüze kaldık" ifadelerini kullandı. 12 Eylül faşizmi öncesinde faşist yönetimin ayak sesleri olarak 1977 1 Mayıs katliamının gerçekleştiğine dikkat çeken Yeşil, bu katliamların Suruç'tan Ankara'ya DAİŞ çeteleriyle işbirliği yapan iktidar eliyle devam ettirildiğini vurguladı. 

Yeşil, şöyle devam etti: "Elbette bizler bu yasakçı, katliamcı zihniyete karşı yılmadan, usanmadan mücadeleyi büyüteceğiz, anmalarımıza devam edeceğiz. Gezi'den bugüne vazgeçmeden emek ve demokrasi mücadelesini yükselten herkese bin selam olsun. Bu iktidarın bizler için, kadınlar, gençler, işçiler, emekçiler için şiddetten, yoksulluktan, işsizlikten başka bir şey vaat etmediğini biliyoruz. Bütün taleplerimizi ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarında haykıracağız."

Anma, karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.

Anmalar boyunca, "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan", "Faşizme karşı omuz omuza", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Taksim 1 Mayıs alanıdır", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.