25 Eylül 2024 Çarşamba

1 Mayıs Maltepe mitingi: Yeni bir dünya kuracak gücümüz var

Maltepe'de gerçekleşen 1 Mayıs mitingine seçim ve deprem gündemleri damga vururken, bir araya gelen yüz binlerce kişi hep bir ağızdan 20 yıllık AKP rejimine karşı yeni bir dünyayı kuracak güçlerinin olduğunu haykırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin (TDB) ortak 1 Mayıs mitingi Maltepe'de gerçekleşti. Yüzbinlerin katıldığı miting İdealtepe ve Kartal'dan kortejlerin kurulmasıyla başladı.

Kortejlerde öne çıkan gündemler, deprem felaketi, antifaşist mücadele, rant, yoksulluk ve geleceksizlik oldu. 14 Mayıs seçimlerinin yaklaşmasıyla AKP-MHP iktidarına ve iktidarı değiştirmeye yönelik söylemler de çok sayıda pankarta yansıdı.

Emek ve Özgürlük İttifakı ve siyasi partilerin yer aldığı İdealtepe kolunda toplanma halaylarla başladı. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ise "Gençliğin pusulası devrim, rotası antifaşist mücadele, yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla dikkat çekerken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Gençlik Meclisi "Sosyalizmde ısrar, insan olmakta ısrardır" ve "Kerpiç evlerden geliyoruz, saraylarını yıkmaya" pankartını taşıdı. Siyasi soykırım saldırısına uğrayan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) de coşkulu kortejiyle göz doldurdu. ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ın da katıldığı kortejde, "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm", "Bijî berxwadane zîndana", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları sıklıkla atıldı.

ESP kortejinin hemen önünde "Tek perdelik oyuna son vereceğiz" pankartıyla yürüyen BEKSAV, bando ekibiyle yürüyüş koluna coşku taşıdı. Arama noktasında bando takımının içeri girmesi polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Tepkiler üzerine bando takımı arama noktasını geçti. Miting alanında çaldıkları marşlar ve türkülere yüzlerce kişi halaylarla eşlik etti.

Yeşil Sol Parti kortejinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın yanı sıra milletvekili adayları Çiçek Otlu, Kerem Fırtına, Kezban Konukçu, İlknur Birol yer aldı. Barış Anneleri de kortejin en önünde zılgıtlarıyla ve yöresel kıyafetleriyle yer aldı. Barış Anneleri, yürüyüş boyunca "Biji berxwedana zindana", "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan", "Jin, jiyan, azadi" sloganları attı.

Polisler, Partizan'ın İbrahim Kaypakkaya silüetli flamalarını gerekçe göstererek yürüyüş boyunca pek çok kez Partizan kortejine saldırdı, 10'u aşkın kişi gözaltına alındı. Kaldıraç kortejine de devrimcilerin silüetlerinin olduğu pankartı gerekçe göstererek saldıran polis 8 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı saldırısı sonrası alandaki yüz binler "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla duruma tepki gösterdi.

Yüzbinlerin alana aktığı miting, geçmiş 1 Mayıs'larda katledilenler ve depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Ruhi Su Korosu sanatçıları 1 Mayıs marşı, Enternasyonal marşı ve Çav Bella'yı seslendirdi.

ÇERKEZOĞLU: BU DAHA BAŞLANGIÇ
İlk sözü alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yıllardır yalanın, talanın, sömürünün egemen olduğu bir rejimde yaşadıklarını söyledi. "Bu düzenle hepimizi yoksullaştırdılar. Özgürlüklerimizi, haklarımız gasp ettiler, adaleti yok ettiler. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandılar. Yağmaladılar, kirlettiler" diyen Çerkezoğlu, depreme işaret ederek bunun bedelini çok acı ödediklerini söyledi.

Kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacaklarını vurgulayan Çerkezoğlu, "Bu daha başlangıç. Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye'sini hep birlikte kuracağız" ifadelerini kullandı.

YEŞİL: TEK ADAM REJİMİYLE HESAPLAŞACAĞIZ
İşçi ve emekçilerin, işsizlerin, kadınların, gençlerin, LGBTİ+'ların rejime büyük bir öfke duyduğunu vurgulayan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Pandemiden savaşlara, ekonomik krizden ekolojik yıkıma, yaşamımızı talan eden bu tek adam rejimine yönelmiş, bitmeyen bir öfkemiz var bu 1 Mayıs'ta" dedi. 

6 Şubat depremlerinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen depremzedelerin en temel ihtiyaçlarının hala karşılanmadığını vurgulayan Yeşil, "Biz bir kez daha söz veriyoruz, sesimizi enkazın altında boğan bu iktidarla, tek adam rejimiyle hesaplaşacağız, yargı önünde hesap verecekler" ifadelerini kullandı.

KORAMAZ: HEPİMİZE ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, tüm halkı ve Gezi tutsaklarını selamlayarak sözlerine başladı. 14 Mayıs'ta tarihi bir seçim yapılacağını vurgulayan Koramaz, "Bizler bu bu seçimlerde kadın düşmanı, baskıcı, otoriter, doğa düşmanı politikalara, insanlık ve toplum düşmanı politikalara karşı bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize çok görev düşüyor" dedi.

FİNCANCI: KARARLIYIZ, BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ
TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Yoldaşlarım, birlikte bu dünyayı değiştirme iradesi gösterenler, biz kararlıyız birlikte değiştireceğiz" ifadelerini kullandı. Kendilerini zapturapt altına almaya çalışanlara, memleketi enkaz altında bırakanlara inat örgütlü dayanışmalarıyla her zamankinden daha kararlı olduklarını vurgulayan Fincancı, "Meydanlarda, yollarda, grevlerde emeksizleştirilen, umudunu yitirmekte olan meslektaşlarımızın sesi olduysak bugün de haklarımız için özgür, demokratik ülkede barış içinde yaşamak için mücadeleye hazırız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, ilk yüzyılda yüzleşemediklerimizle, bu kölelik düzenine bizi mahkum eden, afetleri felaketlere dönüştürmekten zerre kaçınmayan, bizleri susturmaya çalışarak hapse atanlarla tam da şimdi karşılaşma zamanı" ifadelerini kullandı.

İŞMEN: YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Toplumun yüzde 60'ının açlık sınırının altında yaşadığını vurgulayan TDB Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen, "Toplumda derin ayrıştırmalar sağlayarak hak arama çabaları zayıflatılmaya, sindirilmeye çalışıyor. Emekçiler, alın teri dökenler bugün yeni bir toplumsal düzen için mücadele ediyor. Bizler eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamak istiyoruz" dedi.

'1 MAYIS ALANLARINDA SESLERİMİZİ BULUŞTURUYORUZ'
Ortak metin Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Metnin Türkçesini okuyan Betül Oran, 1 Mayıs'ın tüm dünyada coşkuyla kutlanarak, yasak ve baskılara karşı umudu büyüttüklerini söyledi. Taksim yasağını kabul etmediklerini vurgulayan Oran, "Bugün dünyanın dört bir yanında hakları için, adalet için, demokrasi için, barış için mücadele eden işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar seslerini 1 Mayıs alanlarında buluşturuyor. 1 Mayıs alanlarında yüzümüzü birbirimize ve dünya işçi sınıfına yüzünü dönüyoruz" dedi.

İşçi sınıfının sesine, sözüne ve birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu kaydeden Oran, "Tüm dünyada işçi sınıfı büyürken, biz üretenlerin toplumsal zenginlikten aldığı pay azalıyor. Bizim ekmeğimiz küçülürken sermaye emek sömürüsüyle büyüyor. Kapitalizm bugün dünya halklarına daha fazla sömürü, daha fazla eşitsizlik, daha fazla yağma, daha fazla yıkım vadediyor. Ve yarattıkları bu cehennemin bekçisi olarak daha fazla otoriter rejim dayatıyor" dedi.

'FAKİRDEN ÇALIP ZENGİNİN KASASINA DOLDURDULAR'
Emekçilerin milli gelirden aldığı payın yüzde 38'den yüzde 25'e düştüğüne, sermayenin payının ise yüzde 44'ten yüzde 57'ye yükseldiğine işaret eden Oran, "Fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular. Dar gelirliden alıp rantiyeye kaynak aktardılar. Hak aramayı, sendikalı olmayı, grev yapmayı engellediler, üstelik bu yaptıklarıyla övündüler. Güvencesiz çalışmayı hemen her alanda hâkim hale getirdiler. Bizlerin işini ekmeğini, iktidarın ve patronların insafına terk etmeye çalıştılar" ifadelerini kullandı.

İktidarın hak hukuk tanımadığını söyleyen Oran, şöyle devam etti: "Memleketi şirket gibi yönetenler, bu memleketin tüm değerlerini üreten milyonları yoksullaştırdılar, güvencesizleştirdiler, geleceksizleştirdiler. Bizler bir olup karşılarına dikilmeyelim diye her alanda ayrımcılığı kışkırttılar, baskıları arttırdılar. Eleştirenin, sorgulayanın, soru soranın, hak, hukuk, adalet isteyenin sesini kısmak için her yolu denediler. Konuşanın kapısına polis dayandı, seçme, seçilme hakkı yok sayıldı. Sürekli olarak iç ve dış düşman yaratarak şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık, mezhepçilik ve savaş politikaları kışkırtıldı."

'1 MAYIS YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR'
İktidar yanlısı medyayla gerçeklerin perdelendiğini vurgulayan Oran, "Hakikatin peşindeki gazeteciler işsiz kalıyor, tutuklanıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar yine de başaramıyorlar. İşçiler işine, aşına, ekmeğine sahip çıkıyor; gençler geleceklerine... Haklarını savunan kamu emekçileri; etik ilkeleri savunan iyi hekimlikten vazgeçmeyen hekimler; bilimi ve tekniği halkın çıkarları için kullanan mühendisler susmadı, susmayacak. Kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerini, şiddete karşı mücadelemizi hiçbir şiddetle bastıramadılar; doğasına ve kentine sahip çıkanların önünü alamıyorlar. Adalet, barış, kardeşlik ve eşit yurttaşlık mücadeleleri dimdik ayakta. Ve nihayet hep dediğimiz gibi gün geldi, devran döndü. Bugün artık bir karar anındayız" dedi.

Halka zararlı otoriter rejime son vermek için omuz omuza olduklarının altını çizen Oran, yeni bir başlangıç için 1 Mayıs alanlarında toplandıklarını dile getirdi. Oran, "1 Mayıs gelecektir, 2023 1 Mayıs'ı yeni bir başlangıçtır. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu, işsiz kalınmadığı, aç yatılmadığı bir dünya ve ülke için 1 Mayıs yeni bir başlangıç. Biz tüm sömürülenler, yoksullaşanlar, ezilenler olarak bu düzeni değiştirme, 84 milyonun insanca yaşayacağı bir ülkeyi inşa etme gücümüz var" dedi.

Miting boyunca, "Yaşasın 1 Mayıs, Biji yek gulan", "Tayyip istifa", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Özgür basın susturulamaz" sloganları atıldı.