22 Eylül 2024 Pazar

1 Mayıs Mahallesinde 15 Mart yürüyüşü

1 Mayıs Mahallesinde bir araya gelen çok sayıda kişi, ölümsüzleşenler için yürüdü. Devlet eliyle gerçekleşen katliamlardan hesap soracaklarının altını çizenler, birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. Katiller yargılanan kadar mücadele edecekleri sözünü yineledi. 

Gazi ayaklanmasının 19. yılında, ayaklanmaya destek için 1 Mayıs'ta düzenlenen yürüyüşte ölümsüzleşenler anıldı. 15 Mart 1995 tarihinde ayaklanmaya destek amaçlı mahallede gerçekleşen yürüyüşte beş kişi polis tarafından açılan ateş sonucu şehit düşmüştü. 

15 Mart Platformu ile Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Şehit Aileleri PSAKD Ataşehir Şubesi'nin çağrısıyla çok sayıda kişi bir araya geldi. Anma etkinlikleri Ümraniye Mezarlığında yapılan mezar anmasıyla başladı. Şehit düşenlerin mezarı başında, failler yargılanana dek mücadelenin süreceği vurguladı. Ardından cemevinde lokma dağıtıldı. 

ŞEHİTLERİN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI, İSİMLERİ HAYKIRILDI
Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Şehit Aileleri PSKAD Ataşehir Şubesi'nin şehitlerin fotoğraflarının yer aldığı, "12-15 Mart 1995 Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız" ve şehitlerin fotoğraflarının yer aldığı "29. yılında 12 Mart Gazi, 15 Mart, 1 Mayıs mahallesi şehitlerini unutmadık unutturmayacağız" pankartları ile şehitlerin fotoğrafları taşındı.

HASAN OCAK FOTOĞRAFININ TAŞINMASINI POLİS ENGELLEYEMEDİ
Polis her yıl olduğu gibi bu sene de Gazi komutanı Hasan Ocak'ın fotoğraflarının taşınmasını, "müdahale" edileceği tehdidiyle engellemeye çalıştı. Ancak sosyalistler geri adım atmadı, Hasan Ocak'ın fotoğrafları en önde taşındı. 

DEVRİMCİ TUTSAKLAR UNUTULMADI
Yürüyüş sırasında iktidarın işçi ve emekçi düşmanı politikalarına dikkat çekildi, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganı atıldı. Devrimci tutsaklara ve tutsaklarla dayanışanlara yönelik saldırıların vurgulandığı konuşmada, "Devrimci tutsaklar onurumuzdur", "Devrimci tutsaklar yalnız değildir" sloganlarıyla karşılandı. 

'ÖRGÜTLÜ BİR HALKI KİMSE YENEMEZ'
Yürüyüş sırasında örgütlü ve birleşik mücadeleye sık sık vurgu yapılarak, devletin saldırılarının ancak örgütlü mücadeleyle püskürtüleceği kaydedildi ve "Örgütlü bir halkı kimse yenemez" sloganı atıldı. 

Yürüyüşte ayrıca sık sık, "Devrim şehitleri onurumuzdur", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız", "Örgütlü bir halkı kimse yenemez", "Devrimci tutsaklar yalnız değildir", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. 

DEVRİM ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ SAYILDI: YAŞIYOR
Yürüyüş sırasında ölümsüzleşen Zeynep Poyraz, Halil Kaya, Hasan Ocak, Hakan Çabuk, Mehmet Gündüz, Sezgin Engin, İsmihan Yüksel, Fadime Bingöl, Mümtaz Kaya, Dilek Şimşek, Hasan Gürgen, Fevzi Tunç, Genco Demir, İsmail Baltacı, Dinçer Yılmaz, Ali Yıldırım, Reis Topal, Hasan Puyan ve Hasan Sel'in isimleri sayıldı, "Yaşıyor" yanıtı verildi ve "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganı yükseldi. 

GEZİ ŞEHİDİ MEHMET AYVALITAŞ ANILDI
Yürüyüş sırasında Gezi şehidi Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümsüzleştiği köprü üstünde Ayvalıtaş ve Gezi şehitleri şahsında devrime can suyu olan şehitler anısına saygı duruşu yapıldı.

'KATİL DEVLET HESAP VERECEK'
Yürüyüş 30 Ağustos Ortaokulunun önünde sona erdi. Burada şehit düşenler anısına saygı duruşu yapıldı. Hep bir ağızdan "Katil devlet hesap verecek" sloganı atıldı. Ardından basın metnini okuyan PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, 12 Mart ayaklanmasında yaşananları hatırlattı. Beş kişinin 30 Ağustos okulu önünde hedef gösterilerek katledildiğini belirten Kaya, "Gazi ve 1 Mayıs'ta katledilen canlarımızı asla unutmayacağız" dedi. 

Direniş ve dayanışma ruhunu taşıyan 1 Mayıs Mahallesi halkının siyonist İsrail'e karşı direnen Filistin halkının yanında olduğunu belirten Kaya, aynı zamanda işçi ve emekçinin yanında sermayenin karşısında olduklarını kaydetti. 

'YENİ YAŞAMI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ'
Seçim sürecinde olduklarını, rant ve talanı savunanların mahalle halkından oy istediğine dikkat çeken Kaya, "Rantçı ve talana dayalı siyaset yapan AKP tek adam rejimi ile yaşananlardan sorumlu değilmiş gibi davranıyor. Halklarımız er ya da geç rantçı ve katliamcı bu sisteme dur diyecektir. Acılarımızı birlikte paylaşacağız. Toplumsal dayanışma ile yaralarımızı birlikte saracağız. Yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz" dedi.

29. yılında Gazi ve 1 Mayıs katliamının faillerinin yargılanmadığının altını çizen Kaya, "Gazi ve 1 Mayıs şehitlerini unutmadık, unutturmayacağız" dedi. Kaya, failler yargılanana dek mücadele edeceklerini vurguladı. 

PİROĞLU: KATİLLERDEN VE TETİĞİ ÇEK DİYENLERDEN HESAP SORACAĞIZ
Basın metni sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Musa Piroğlu, devlet eliyle yaşanan katliamları sıraladı. Piroğlu, "Katillerden ve tetiği çek diyenlerden hesap sormadığımız sürece bu katliamlar sürecek" dedi. Piroğlu, mücadele edeceklerinin altını çizdi. 

Anma etkinliği, okul önüne bırakılan karanfillerle son buldu.