22 Eylül 2024 Pazar

'Zübeyde intihar etmedi katledildi'

Balıkesir Edremit'te şüpheli şekilde yaşamını yitiren Zübeyde Karakoç'un ölümünün üstünün 'intihar' denilerek örtülmek istenmesine kadınlar tepki gösterdi. Körfez Kadın Platformu, Zübeyde'nin intihar etmediğine katledildiğine dikkat çekti.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde 22 Aralık günü evinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Zübeyde Karakoç'un intihar ettiği öne sürüldü. Gazetelerde çıkan intihar haberlerine tepki gösteren Körfez Kadın Platformu yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, bazı yakınlarının Zübeyde'nin erkek arkadaşı tarafından şiddete uğrayarak katledildiği şeklindeki beyanlarına yer verildi. Asıl ölüm nedeninin otopsi raporuna göre belirleneceği belirtilen açıklamada, "Öldürülme ya da intihara sürüklenme, İkisi de aynı. Bir kadın canından oluyor. Kadın cinayetlerinin en karanlıkta kalanı, intiharlardır. Bir kadını intihar etmeye götüren sebeplerin mutlaka sorgulanması gerekir. Cinsiyete dayalı fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet, zorlama, tehdit gibi nedenler kadın intiharlarının temel nedeni oluyor. Ne yazık ki intiharların nedeni karanlıkta bırakılıyor. Yerini bulmayan adalet başka bir kadının öldürülmesine cesaret veriyor ve meşru bir zemin kazandırmaya hizmet ediyor. Yoksulluğun ve eşitsizliğin böylesi yaygınlaştığı, kadının şiddete karşı savunmasız hale geldiği ülkemizde, Zübeyde'nin intihar edip etmediği ve intihar ise nedenleri ve sebep olanlar hiçbir şüphe bırakmadan aydınlatılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, her kadın cinayetinden politikaları nedeniyle devletin sorumlu oldu da vurgulandı, İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesinin kadın katliamlarının önünü açtığı kaydedildi. Zübeyde'nin ölümünün aydınlatılması gerektiğini vurgulayan kadınlar şu soruları yöneltti: "Biz kadınlar, Zübeyde'nin ölüm nedenini bilmek istiyoruz. Öldürüldü mü? İntihara sürüklenerek ölümüne mi neden olundu? Genç bir kadın neden ölmek ister? Hangi durum ve koşullar bir insanı ölüme götürür."

Körfez Kadın Platformu'nun açıklamasında Zübeyde'nin ölümünde sorumlu olanların açığa çıkarılması ve yargılanması istendi.