24 Kasım 2024 Pazar

'Êzidî halkımız örgütlenmeli, birlik olmalı'

Rojava devriminin Êzidî halkının örgütlülüğünü güçlendirdiğini söyleyen Suriye Êzidî Birliğinden Elî Seydo, Êzidîlerin sesinin bir ve güçlü olması gerektiğini kaydetti. 72 fermana rağmen yok olmadıklarını dile getiren Efrîn Êzidî Şehit Aileleri Meclisinden Hanan Nasro da Êzidîlerin topraklarına dönmek istediklerini söyledi. 

Suriye Êzidîleri Birliği, 14 Temmuz 2024 tarihinde 2. kongresini gerçekleştirdi. Cizîrê Kantonu'nun Hesekê kentinde düzenlenen kongre "İrade ve örgütlülükle soykırım girişimlerini boşa çıkaracağız" şiarıyla toplandı. Kongrenin ardından Efrîn Êzidî Şehit Aileleri Meclisinden Hanan Nasro, Suriye Êzidî Birliğinden Elî Seydo ile konuştuk. ETHA'ya kongreyi değerlendiren Hanan Nasro ve Elî Seydo, Türk devletinin saldırılarına karşı kongrenin yanıt olacağı gibi tüm Êzidîlere de birlik olma çağrısı yaptığını kaydetti. 

'HALKLAR İŞGALE KARŞI BİRLİKTE DİRENMELİ'
Aslen Efrînli olan ve Şehba'da yaşayan Efrîn Êzidî Şehit Aileleri Meclisinden Hanan Nasro, Efrîn'e yönelik işgal sonrası topraklarından ayrı düşen Êzidîlerden. Topraklarına dönmek ve orada yaşamak istediğini dile getiren Hanan Nasro, Şehba'nın zor günler yaşadığını söyledi. 

İşgalci Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırılarına dikkat çeken Hanan Nasro, "Erdoğan'ın yaptığı katliamlardan kaynaklı günlük şehitlerimiz var" ifadelerini kullandı. Êzidî toplumunun işgal saldırıları nedeniyle göçe zorlandığını belirten Hanan Nasro, "Biz Êzidîyiz. Ne kadar halk, ne kadar din varsa hepsine saygı duyuyoruz. Biz yerlerimize ve topraklarımıza dönmek istiyoruz. Bizim dışımızda ki bütün acılar bizimdir. Bir kişi de kalsa topraklarına dönmelidir. Hepimiz iç içe mutlu yaşayalım" dedi.

'O KADAR FERMANDAN GEÇTİK YOK OLMADIK'
Şengal halkını selamlayan Hanan Nasro; "Ey yaralı Şengal bizler sizinleyiz. Efrîn yaralı, Efrîn yanıyor. Ciğerimiz yanıyor Efrîn'in üzerinde. İnşallah iyilik aramıza girecek ve barışı sağlayacağız" dedi. Hanan Nasro şunları söyledi: "Düşmanıma da iyilik istiyorum. Rahmet onların da bizim de kursağına girsin. Ne onlardan ölsün ne bizden. Hepimiz bu dünyanın toprakları üzerinde misafiriz. Gökyüzü birdir, yer birdir. Hepimiz bir bahçe gibi bu topraklara lazımız. Bizler Êzidîyiz, dinimizden razıyız. Êzidî olarak kalacağız, o kadar fermandan geçtik yok olmadık, bundan sonra da yok olmayız. Bir kişi kalsak dahi yine dinimize sahip çıkacağız. Dinimiz esas dindir, doğruluk dinidir, huzur ve barış dinidir."

Tüm Êzidî halkına seslenen Hanan Nasro, "Dışarıdaki halkımıza çağrım var. Her biriniz halkınıza sahip çıkın ki bu engellerden çıkabilelim. İyi olana Allah iyilik verecek. Şehitlere rahmet diliyoruz, Önder Apo'yu selamlıyorum, bu halkın mutluluğu olsun, artık anaların yüreği yanmasın."

'ÊZİDÎ TOPLUMUNA YÖNELİK SALDIRI VE TEHDİTLER VAR'
Suriye Êzidî Birliğinden Elî Seydo dört yıl sonra ikinci kongrelerini gerçekleştirdiklerini ve bu kongrenin halkın birliği bakımından önemli olduğunu söyledi. Suriye Êzidî Birliğinin 2019 yılında kurulduğunu ve dört yılda önemli ve başarılı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Birliğin, ülke içi ve dışındaki Êzidî kurum ve birliklerinin çatı örgütü olarak kurulduğunu ifade eden Elî Seydo, Kuzey ve Doğu Suriye ve Suriye'de birliğe bağlı olarak, Cizîre Êzidî Evi, Halep Êzidî Evi ve Efrîn Êzidî Birliği'nin var olduğunu aktardı. Saldırılar karşısında Êzidî halkının birliğinin daha önemli hale geldiğini söyleyen Elî Seydo, birliğin amacına dair şunları aktardı: "Êzidîlerin sözlerini, duruşlarını birleştirebilmek. Uluslararası devletlerin üzerinde bir etki yapabilmek. Çünkü Êzidî toplumuna yönelik saldırı ve tehditler var."

Şengal'de Êzidî halkına dönük artan saldırılara dikkat çeken Elî Seydo, "Şengal'e yönelik birçok hak ihlali oldu. İşgalci Türk devleti Efrîn'de, Serê Kanîyê'de, Êzidîlere yönelik tehcir gerçekleştirdi. Evlerini, mülklerini yıktı. Bu yüzden Êzidî Birliği çatısı altında Êzidîleri birleştirmek istedik. Kapılarımız tüm Êzidîlere açıktır. Bu kongreden de sesleniyoruz; dışarıda kalan kurumlar bize katılsın. Çünkü birliğimizin etkisi daha çok olacaktır. Sesimiz bir oldukça kamuoyu da bizi dinleyecektir" ifadelerini kullandı.

Êzidî halkına dönük 72 ferman gerçekleştirildiğini hatırlatan Êlî, Osmanlı devletinin yaptığı soykırımı faşist Türk devletinin sürdürdüğünü vurguladı. Êlî, "Bu birlik iyi bir diplomasi çalışması yürüttü. Efrîn'de, Serê Kanîyê'de hak ihlalleri yaşandı. Şengal'de saldırı oldu. Hala da saldırı ve tehditler sürüyor. Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye'ye, Şengal'e saldırıyor. Bu bölgeyi boşaltmak ve işgal etmek istiyor. Türk devletinin amacı bu" dedi.

'ROJAVA DEVRİMİ ÊZİDÎ HALKININ ÖRGÜTLÜLÜĞÜNÜ GÜÇLENDİRDİ'
Êlî, kongrenin bu saldırılara yanıt olacağının altını çizdi. Êlî, Rojava devriminin Êzidî halkının örgütlülüğünü güçlendirdiğini kaydetti ve şunları söyledi:  "Birliğimizle her şeyi yapabiliriz. Devrim Êzidî halkımızın örgütlenmesi, birlik olması için bir imkan oldu. Bunun sonucu olarak da Suriye Êzidî Birliği kuruldu. Kongreyle amacımız burada, Rojava'da altyapı merkezi oluşturmak. Avrupa'ya çıkan gençlerimiz orada kayboluyorlar, asimile oluyorlar. Bu yüzden bir merkezimizin olması önemli. Umuyoruz ki kongremiz amaçlarına ulaşacaktır."