23 Eylül 2024 Pazartesi

Zeynep Celaliyan'dan aylardır haber alınamıyor

İran'da 14 yıldır tutsak edilen Kürt kadın Zeynep Celaliyan'dan mayıs ayından bu yana haber alınamıyor. Celaliyan 6 ayda 4 farklı hapishaneye sürgün edildi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) üyesi olmak suçundan 14 yıldır İran'da tutsak edilen Zeynep Celaliyan'dan ailesi ve yakınları aylardır haber alamıyor.

Siyasi Tutuklular Sendikası'nın aktardığına göre, sürgün sevk edilerek Yezd Hapishanesi'ne götürülen Zeynep Celaliyan'dan mayıs ayından bu yana haber alınamıyor. İran yönetiminin Celaliyan'ın izini kaybettirmek için Yezd, Kirmanşah, Urmiye ve sonra yine Yezd Hapishanesi'ne sevk ettiğini kendilerinin de takip etmeye çalıştıklarını kaydeden sendika, endişeli olduklarını duyurdu.

Celaliyan'ın tıbbi hiçbir ihtiyacının karşılanmadığını ve bu nedenle yaşamından endişe duyduklarını belirten sendika, "Şu anda korkunç bir durumla karşı karşıya kaldığını düşünüyoruz" diyerek endişesini paylaştı.

Uluslararası Af Örgütü, Zeynep Celaliyan'ın tecrit koşullarına dikkat çekmek için İran Yargıtay Başkanı İbrahim Reisi'ye geçtiğimiz şubat ayında mektup göndermiş ve koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Hakkında idam cezası kararı verilen Zeynep Celaliyan, gelişen toplumsal baskı nedeniyle karar uygulanamamış, cezası ömür boyu hapis cezasına dönüştürmüştü.