20 Eylül 2024 Cuma

Zeren Ertaş davası: Ödül gibi ceza

Aydın KHK yurdunda ihmaller sonucu ölüme sürüklenen Zeren Ertaş için görülen duruşmada iki sanığa toplam 8 yıl 10 ay hapis cezası verildi, bir sanık beraat etti. Tüm itirazlara rağmen yargılama olası kast yerine taksir suçlamasıyla yapılırken, kamu görevlileri yargılanmadı. Sosyal medyada cezasızlık politikasına tepki gösteren ÖGK, "Zeren'in katilleri bütün kurumlarıyla bu düzendir, adaleti mücadelemizle sağlayacağız" dedi. 

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim 2023'te tüm uyarılara rağmen bakımı yapılmayan asansörün kaza yapması sonucu yaşamını yitiren Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Zeren Ertaş'ın faillerinin yargılandığı davada ödül gibi ceza verildi.

Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar asansör bakım firması yetkilisi Mustafa B, montaj yapan firmanın sahibi Halil T, makine mühendisleri Uğur İ. ve Ramazan A. ile tutuksuz sanık elektrik mühendisi Nuri M. katıldı. İddianamede tutuklu 4 sanık için 3 yıldan 22,5 yıla, tutuksuz sanık için de 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. 

Gerekli önlemleri almayan yurt yetkilileri ve görevlileri, denetlemeleri yapmayan Gençlik Spor Bakanlığı yetkililerinin yargılanmadığı davada faillere olası kast yerine taksir suçlaması yöneltildi. Böylece faillerin daha düşük ceza alması sağlandı.

Zeren Ertaş'ın yakınlarının da hazır bulunduğu duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, Mustafa B, Halil T, Ramazan A, Uğur İ ve Nuri M.'nin üzerilerine atılı "bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma" suçunu işlediklerinin sabit olduğunu belirtti.

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ
Savcı, mevcut delil durumu ve sanıkların tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak Halil T., Ramazan A. ve Uğur İ.'nin hükümle birlikte tahliye edilmelerini talep etti.

Mütalaada bilirkişi raporunda asansörün bakım ve onarımını gerektiği gibi yerine getirmeyerek kazanın olmasında ana etken olduğu belirtilen asansör bakım görevlisi Mustafa B.'nin ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesi istendi.

Sanıklar, savunmalarında mütalaayı kabul etmediklerini belirterek beraat istedi.

ERTAŞ'IN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN SANIKLARIN GELECEĞİNDEN ENDİŞE DUYDULAR
Savunmaların ardından mahkeme, Mustafa B.'ye "taksirle bir kişinin ölümüne neden olma" suçundan 5 yıl hapis cezası verdi. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle 6 yıl 8 aya çıkarılan ceza, sanığın geleceği üzerindeki etkileri göz önüne alınarak yapılan indirimle 5 yıl 6 ay 20 gün olarak açıklandı. Sanık ayrıca 2 yıl meslekten men edildi.

Halil T, Ramazan A. ve Uğur İ. hakkında ise "taksirle bir kişinin ölümüne neden olma" suçundan 3 yıl 6 ay olarak açıklanan hapis cezası, sanıkların geleceği üzerindeki etkileri göz önüne alınarak yapılan indirimle 2 yıl 11 ay olarak karara bağlandı. 3 sanık, hükmün ardından tahliye edildi.

Hakkında kast ve taksirin bulunmaması nedeniyle Nuri M'nin ise beratına karar verildi.

ÖGK: ZEREN'İN KATİLLERİ BÜTÜN KURUMLARIYLA BU DÜZENDİR
Duruşmanın ardından çıkan karara tepki gösteren Özgür Genç Kadın (ÖGK), "Aydın'da KYK yurdunda ihmaller sonucu düşen asansörde katledilen #ZerenErtaş için görülen duruşmada iki sanığa toplam 8 yıl 10 ay hapis cezası verilirken bir sanık da beraat etti. Zeren'in katilleri bütün kurumlarıyla bu düzendir, adaleti mücadelemizle sağlayacağız" dedi.