25 Eylül 2024 Çarşamba

Zaman, Baranlaşma zamanıdır!

Bütün zorluklar karşısında yıkılmaz bir metaneti vardır. Hep zor dönemlerin ve zor görevlerin devrimcisidir. Bilir ki devrimci militan için hiçbir zaman kolay olan bir şey olmayacaktır. Çünkü devrim ciddi bir iştir. Bir kez daha o büyük komünist önderin ölümsüz hatırası önünde eğilirken yineliyoruz; ‘birer Baran Serhat fideliği’ yaratmak istiyorsak zaman, Baranlaşma çağrısına kulak verme zamanıdır.
 

Kasım’dayız, ölümsüzler ayında. Erdal’la başlayan ölümsüzlerin yürüyüşü bütün cephelerde, 25 yıl boyunca neredeyse Türkiye ve Kürdistan topraklarının her yanına ayak basmış, yol yürümüş, iz bırakmış şehitlerimizin hatıralarıyla, idealleriyle, ektikleri tohumlarla büyüyor ve gelişiyor. ‘Zafere bedel kapılarından geçilerek varılacaktır’ gerçeğini en yalın gösteren oldu ölümsüzlerimiz, gazilerimiz ve tutsaklarımız. Türkiye-Kürdistan ve dünya devrim deneyimleri bize bu kapılardan geçilmeden, bu kapılardan geçmeyi göze almadan devrim ve sosyalizm mücadelesinin zafere ulaşma imkanının olmadığını, olamayacağını zengin derslerle gösterdi. Bundandır ki, devrim iddialı her siyasal öznenin bu bedelleri ne kadar göze aldığı, aynı zamanda onun ideallerine ne kadar bağlı olduğunun da ölçüsü oluyor. Bunu siyasal özneden çıkartıp devrimci bireye indirgediğimizde de aynı sonuca varırız. Devrim iddianızın ve devrimciliğinizin gücü başka bir dizi şeyin yanı sıra o iddia ve ideal için neyi ne kadar göze aldığınız, nereden ne kadar kopuşabildiğiniz ile doğrudan bağlantılıdır.

Baran Serhat yoldaş, ideallerimize bağlılığı, kendini ortaya koyuşu, örnek önder kadro profili ve daha birçok niteliği itibarıyla bu yürüyüşün önemli temsilcilerinden biriydi. O’nu anlamak, O’nun devrimci pratiğini inceleyip analiz etmek, sonuç çıkartmak, her düzeyde yoldaşta bir güce dönüştürmek içinden geçtiğimiz dönemi anlamak ve yanıt olmak bakımından önemlidir.

ÖNDER KADRO OLARAK BARANLAŞMA
Partinin sosyalist yurtseverlik çizgisinin inşası ve geliştirilmesinin, Kürdistanileşmesinin, Bakur ve Rojava’da bunun kurucu çalışmasının önder kadrolarındandır Baran Serhat. Her bakımdan adanmışlık, Baran yoldaşın niteliğiydi. Bazen çizgiye adanmışlık, bazen görevlere adanmışlık oldu bu. Partimizin Türkiye-Kürdistan birleşik devrim stratejisinin ete kemiğe bürünmesi için, önce Bakur cephesinde, sonra da Rojava ve Başur cephelerinde, ona askeri niteliğinin verilmesinde, teorik ve politik derinlik sağlanmasında en önemli emeğe sahip yoldaşların başındaydı. Hapishane yıllarına kadar Bakur’un her yerinde bunu örgütlemek için çalıştı. Hapishaneden sonra ise Rojava ve Başur’da kendini buna adadı, partiyi önemli bir düzeye getirdi. Parti program ve stratejisine sıkı biçimde bağlı olarak, sosyalist yurtseverlik fikrinin ve çizgisinin inşa edilmesine kendisini adadı. Tüm bu pratikler aynı zamanda O’nun parti çizgisini kavramakla kalmayan, derinleştiren, kendini parti çizgisine, parti çizgisinin gereklerine adayan, çizgiyi pratikleştiren bir komünist kadro olduğunu gösterir. Denilebilir ki Baran yoldaş, partinin Kürdistanileşmesinin mayasıdır, harcıdır. Çizgi devrimcisidir Baran Serhat.

Onun önder kadro nitelikleri, kurucu aklı, çizgi devrimciliği bugün partinin değişik cephe ve örgütlerinde değişik düzeyde sorumluluklar ve görevlerle karşı karşıya olan tüm yoldaşlar için Baranlaşma çağrısı olmalıdır.

SİYASAL VE ÖRGÜTSEL ÖNDERLİK GÜCÜ OLARAK BARANLAŞMA
Baran yoldaş, parti programı ve stratejisine sıkı sıkıya bağlı, dönem politikaları ve güncel çizgisi temelinde, pratik düşünüş ustası bir komünist kadroydu. Sözü ve eylemi birleştiren, somutlayan ve tutarlı bir biçimde örgütleyendi. Siyasal-örgütsel-ideolojik çalışmaları birleştirme ve uygulama gücü yüksekti. Siyasal aklı ve siyasal refleksi güçlü, politikayı somutlayan ve bir hareket planına dönüştüren, politik kaydedicilikten uzak, uygulama iradesi yüksek bir politik önderdi. Siyasal mücadeleyi ve parti çalışmasını bütünlüklü kavrayan, geliştirmeye çalışan, başarmaya odaklı bir süreklilik içinde  siyasal faaliyeti örgütleyendi.

Onun örgütsel önderlik tarzının tanımlayıcı niteliklerinin başında, politika ile örgüt arasında birbirini bütünleyen bağ kurması, bu bilindik gerçeğe sıkı sıkıya bağlılığı gelir. Diğeri her koşul ve şart altında iradenin gücüne olan inancıdır. O iradeleşen, iradeleştiren bir örgütçü önder kadrodur. Yeni örgütler kurmadaki cesareti ve sistem kurmadaki yetkinliği, düzgün parti işleyişini her şart ve koşul altında gözetmesi, sorunları somut düşünme ve çözüm olma gücü, kadro yetiştirme çalışmasında sürekliliği önemsemesi, yönettiği sahalardaki kuvvetlere ve imkanlara hakimiyeti, zorluklara ve imkansızlıklara teslim olmama, bir yol bulma gücü onun örgütsel önderlik tarzının ve örgütçülüğünün diğer en önemli özellikleriydi.

Baranlaşmak, her bir yoldaşın, örgütün ve cephenin yönetici kadrolarının kendi siyasal ve örgütsel önderlik düzeylerini  bu çıtaya doğru yükseltmelerine çağrıdır. Çalışma yürüttüğümüz her yerde kendimizi bu düzeyde örgütlemek, yoldaşlarımızı bu düzeye doğru çekmektir. Kitleselleşemediğimizi ve politika yapamadığımızı tartışan, koşullara ve kuvvetlerin halihazırdaki gerçeğine teslim olan, onları ileri çekmek yerine hedeflerini onların düzeyine çeken, buradan kendisinde ve faaliyet yürüttüğü alanda statükolar kuran ya da bunlara teslim olan, özcesi iddiası, iradesi ve politik eylemi zayıflayan tüm örgütler ve yoldaşlar için Kasım ayı Baranlaşma zamanıdır.

İDEOLOJİK ÖNDERLİK GÜCÜ OLARAK BARAN SERHAT
O’nu tanıyanlar bilir, en güçlü yanlarından biri ideolojik mücadeleyi bütün günlük ilişkiler alanına yaymasıdır. Devrimci olmayanla, partiye ve sosyalist kültüre ait olmayanla uzlaşmaz bir mücadele içindedir. İdeolojik değiştirici gücü yüksek bir komünist önderdir Baran yoldaş. Hiçbir zaman ideolojiyi ve ideolojik mücadele sahalarını dar kavramamıştır. İdeoloji onda her şeyden ince bir yaşama biçimidir. Bunun içindir ki devrimci militanın günlük bütün yaşamını kapsayan ideolojik mücadele tarzı vardır onda. O tüm günlük yaşam ve değişik tipte sorun ve görevler karşısında kendinden bakan değil, parti çizgisinden bakan, kendi fikirlerinin değil çizginin militanı olan bir komünist kadrodur. Ve elbette o tüm bunları Işık yoldaşın yanında, onun sadık bir öğrencisi olarak içselleştirendir.

Devrimci militan Baranlaşmak istiyorsa, her günkü mücadelenin içinde değişik tipte sorunlarla uğraşırken, O’nu bu ideolojik değiştiricilik yönünden, günlük yaşamını buna göre örgütlemesinden, bize ait olmayan her şeyle, yoldaşlarının hata ve zaaflarıyla vb. uzlaşmaz bir mücadele içinde olmak, özcesi ideolojik üretimi günbegün örgütlemek görevlerine sıkı sıkıya bağlı olmalıdır. Kendinden, kendi fikirlerinin militanı olmaktan çıkıp, parti fikirlerinin militanı olmaya doğru kendisini çekmelidir.

KENDİNİ VE YAŞAMI ÖRGÜTLEME GÜCÜ, KADROLARLA İLİŞKİ TARZI
Yaşamı ile devrimci görevleri arasındaki ilişki her şeyden önce disiplin, ciddiyet ve sorumluluk üzerine kuruludur. Dolu dolu yaşayan, bütün zamanını anlamlı kılan, değişik tipteki çok yönlü görev ve sorumluluklarla tam bir ciddiyet içinde ilişkilenen, bunu günlük yaşamının olağan bir işleyişi haline getirendir.

Devrimci mücadelenin ve partinin sorunlarını dert eden, gerektiğinde eleştiren ve tartışan, bunu cesurca yapan ama bir parti militanı olarak çözüm aramaktan da vazgeçmeyen, bunun için beklemeyen bir komünist önder kadroydu.

Kadroyla ilişkisi her şeyden önce hakimiyete, bilgiye, değişik tipte  deneyimlere yaslanır. Tarzı aynı zamanda göreve inandırma ve ikna etme gücüne dayanır. Bunları bütünleyen şey ise başarma, geliştirme, ilerletme yönelim ve arayışıdır. Düz ve mekanik değil, yoldaşların pozisyonunu ve gerçekliğini gözeten somutluktadır her zaman. Kolektivizm ile bireysel inisiyatifi birleştiren tarzı kadro ve örgütleri iradeleştiricidir.

Baranlaşmak bugünkü zamanlarda devrimci adanmışlıktır, 24 saat devrimci yaşamaktır. Yüzeysel, dağınık, sınırlı, iradesiz devrimcilik değil; adanmış devrimciliktir. Sorunların ve sorunlarının çözümünü bir yerlere havale eden ve bekleyen değil, çözmek için yola koyulan ve çözen, iradeleşen   kadro gerçeğini kendisinde ve yoldaşlarında yaratmadır, Baranlaşmak. Ve belki hepsinden daha fazla devrimci görev ve sorumluluklar karşısında ciddiyetli bir ilişkilenmedir.

İşkencelerin ve zindanların kıramadığı baş eğmez devrimci bir iradedir Baran Serhat. Nerelerde olmuşsa oraları birer eğitim sahasına çevirmiştir. Bütün zorluklar karşısında yıkılmaz bir metaneti vardır. Hep zor dönemlerin ve zor görevlerin devrimcisidir. Bilir ki devrimci militan için hiçbir zaman kolay olan bir şey olmayacaktır. Çünkü devrim ciddi bir iştir.

Bir kez daha o büyük komünist önderin ölümsüz hatırası önünde eğilirken bir kez daha yineliyoruz; ‘birer Baran Serhat fideliği’ yaratmak istiyorsak, zaman, Baranlaşma çağrısına kulak verme zamanıdır.

*Yazı, Atılım Gazetesinin 400. sayısında 'Yapıdan' köşesinde yayınlandı.