23 Eylül 2024 Pazartesi

Zêbarî: Kürtlerin göç etmesinden Federe Kürdistan Bölgesel hükümeti sorumlu

Polonya-Belarus sınırında ölüme terk edilen mültecilere ilişkin değerlendirmede bulunan YNK milletvekili Zîkrî Zêbarî, mültecilerin büyük çoğunluğunu Federe Kürdistan Bölgesi'nden göç edenlerden oluştuğunu söyledi. Zêbarî, Kürt gençlerinin mülteci konumuna düşmesinin sorumlusunun Federe Kürdistan Bölgesel hükümeti olduğunu söyledi.

Polonya-Belarus sınırında ölüme terk edilen mültecilerin büyük bir kısmını Federe Kürdistan Bölgesi'nden göç eden Kürtler oluşturuyor. İki ülke sınırına sıkıştırılan mülteciler, gıdaya ve temiz suya ulaşamıyor, dondurucu soğukta bekliyor.

'KDP ÜYESİ OLMAYANLARA İKİNCİ SINIF YURTTAŞ MUAMELESİ YAPILIYOR'
Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Milletvekili Zîkrî Zêbarî, yaşanan dramı ve insanları göçe zorlayan nedenleri Mezopotamya Ajansı'na değerlendirdi.

Zêbarî, Kürt gençlerinin mülteci konumuna düşmesinin sorumlusunun Federe Kürdistan Bölgesel hükümeti olduğunu söyledi. Özellikle Behdinan'da KDP güçlerinin haklarını talep eden halka yönelik saldırılarını hatırlatan Zêbarî, aralarında gazeteci, öğretmen ve memurların da olduğu çok sayıda kişinin tutuklandığını söyledi.

Zêbarî, "KDP üyesi olmayan kişiler eşit yurttaşlık hakkına sahip görülmüyor ve haklarına erişemiyorlar. Resmen KDP üyesi olmayan kişilere ikinci sınıf yurttaş muamelesi yapılıyor" dedi.

Sınırda bekletilen mültecilerin durumlarına ilişkin Kürdistan parlamentosuna önerge verdiklerini belirtti, Federe Kürdistan Bölgesi'nin petrol kaynaklarının sermayedarlara aktarıldığını kaydetti.

Petrol gelirlerinin yüzde 60-70 oranında bazı siyasi parti ve kişilere aktarıldığını söyleyen Zêbarî, "Eğer petrol gelirleri adaletli bir şekilde dağıtılsaydı veya ayrı bir kurum, mekanizma olsaydı hiçbir gencimiz göç yollarına düşmezdi ve Kürdistan'da kalırlardı" diye konuştu.