20 Eylül 2024 Cuma

Yüzde 93 engelli demans hastası ağır hasta tutsak ailesini tanımıyor

Yüzde 93 engelli ve 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın cezası 2026 yılının şubat ayında doluyor. "Babam, o tarihe kadar hapishanede dayanamaz" diyen oğlu, demans hastası olan Kaya'nın kendilerini tanımadığını kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta hasta tutsaklar için düzenlediği eylemi bu hafta Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi'nde tutulan olan 81 yaşında ve yüzde 93 engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya için gerçekleştirdi. Kaya'nın, kalp, prostat, böbrek yetmezliği ve demans hastalıkları yanında yüzde 80 işitme kaybı, yüzde 50 görme kaybı yaşadığı kaydedilen eylemde, Kaya'nın başkalarının yardımı ile ayakta durabildiği, kişisel bakımını hatta beslenmesini dahi koğuş arkadaşlarının yardımı ile yapabildiği vurgulandı. 

'AMELİYATIN HEMEN ARDINDAN TUTUKLANDI'
"Hasta mahpuslar ölüyor, suça ortak olma" pankartının açıldığı eylemin metnini okuyan İHD İzmir Şube Yönetim Kurlu üyesi Vetha Aydın Yüksel, onaylanan 5 yıllık hapis cezası kesinleştiği için 14 Ekim 2020 tarihinde ve geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri henüz alınmadan gözaltına alınarak tutsak edilen Kaya'nın, 60 gün boyunca tek başına tutulduğunu ve hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımdan yoksun bırakıldığını kaydetti. Yüksel, "Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakılmıştır. Tedavisinin devamı için başvurduğu Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 12 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen Sağlık Kurulu raporunda; hastalıklarının yaşamına yüzde 93 engellilik oluşturduğu, hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, sürekli bakım ve tedaviye ihtiyacı olduğu için ceza infazına cezaevi koşullarında devam edilemeyeceği, hastalıklarının halihazırda kesin bir şekilde hayati tehlike arz ettiği ve bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen ve sağlık durumunda bir düzelme olmamasına rağmen 31 Mart 2023 tarihinde tekrar Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne konulmuştur" dedi. 

'ŞUBAT AYINA KADAR HAPİSHANEDE DAYANAMAZ'
Kaya'nın oğlunun "Babam nüfusa göre 81 yaşında ama gerçek yaşı 86. Yaşlı, ağır hastalıkları var. İnfazı ertelenip serbest bırakıldığında anjiyo oldu. Tedavisine başlamışken tekrar hapishaneye konuldu. Şu anda yatalak gibi. Koğuş arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamıyor, yürüyemiyor, yemeğini yiyemiyor, temizliğini yapamıyor. Bizi tanımakta bile zorlanıyor. Demans ilerlediği için kişisel ihtiyaçlarının farkına varamıyor. Sevk edildiği Adli Tıp Kurumu 11 Mart'ta 'cezaevinde kalabilir' dedi verdiği raporda. Babamın cezası 2026 Şubat ayında doluyor. Ama bu tarihe kadar hapishanede dayanamaz. Bir ay önce tekrar infaz ertelemesi için başvuru yaptık serbest bırakılmasını istiyoruz" dediğini aktaran Yüksel, "Hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakım sağlanmayan Abdulalim Kaya'nın hapiste tutulması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır. Bu hafta; ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Açıklama, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Abdulalim Kaya serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarıyla sona erdi.