23 Eylül 2024 Pazartesi

Yunanistan'da cuntaya karşı direnen Politeknik öğrencileri unutulmadı

On binlerce kişi Politeknik'i ziyaret ederek direniş sırasında tankın altında kalan bir öğrencinin tasvir edildiği heykel önünde saygı duruşu yaptı ve çiçek bıraktı.

Yunanistan'da 1973 yılında öğrenci gençliğin albaylar cuntasına karşı başlattığı Atina Teknik Üniversitesi (Politeknik) işgali her yıl olduğu gibi bu yılda 3 günlük etkinliklerle anılıyor.

Evrensel'in haberine göre; 1973 yılında Atina'nın çeşitli üniversitelerine bağlı öğrenciler 3 gün boyunca teknik üniversiteyi işgal etmiş ve Yunanistan halkını cuntaya karşı direnişlere çağırmıştı. Halkın, işçi ve emekçilerin desteğini kazanan direniş sırasında 40'a yakın öğrenci ve çok sayıda emekçi katledilmiş ve binlerce kişi tutuklanmıştı. Ancak gösterilerin önü alınamamış ve cunta 1974 yılında yıkılmıştı.

Her yıl 15 Kasım'da başlayan ve 17 Kasım'da ABD Konsolosluğuna yapılan kitlesel yürüyüşle son bulan anmalar bu yıl da oldukça kitlesel geçti ve on binlerce kişi Politeknik'i ziyaret ederek direniş sırasında tankın altında kalan bir öğrencinin tasvir edildiği heykel önünde saygı duruşu yaptı ve çiçek bıraktı.

İŞÇİ SENDİKALARI POLİTEKNİK'E GİTTİ
Etkinlikler süresince Yunanistan ve dünya gündemi üzerine paneller gerçekleştirildi ve çok sayıda bildiri dağıtılarak cunta lanetlendi.  Anmaların ikinci gününde otuzun üzerinde sendika şubesi ve işçi federasyonu topluca Politeknik'e gelerek çelenk bıraktı.

İşçilerin çelenk bırakması öğrenciler tarafından sloganlarla desteklendi ve uzun süre antiemperyalist ve antifaşist sloganlar atıldı. Anmalar boyunca çok sayıda mesaj okundu ve megafonlardan Politeknik direnişi sırasında öğrencilerin yaptığı çağrılar yayımlandı.

Bu arada anmaların üçüncü gününde ilk ve orta dereceli okulların tümünde Politeknik anmaları yapılarak cuntaya karşı gençliğin ve halkın verdiği mücadele anlatıldı.

ABD KONSOLOSLUĞUNA YÜRÜYÜŞ
Bugün kutlamaların son günü ve öğleden sonra saat 16.00 sıralarında ABD konsolosluğuna yürüyüş yapılacak. Oldukça kitlesel geçmesi beklenen yürüyüş nedeniyle beş binin üzerinde polisin görevlendirildiği açıklandı. Polis ablukasında yapılacak yürüyüş nedeniyle birçok ana caddede trafiğe izin verilmeyeceği ve yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan metro duraklarının kapatılacağı yapılan açıklamalar arasında.

Politeknik yürüyüşlerinin ülke genelindeki bütün kentlerde ve ilçelerde yapılması beklenirken, anmaların üçüncü gününde ilk ve orta dereceli okulların tümünde Politeknik anmaları yapıldı ve  öğrenci ve öğretmenler tarafından cuntaya karşı gençliğin ve halkın verdiği mücadeleler anlatıldı.