4 Ekim 2024 Cuma

YTÜ'den Boğaziçi'ye destek: Taleplerimiz ortaktır

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, direnen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek verdi. Yapılan açıklamada "Taleplerimiz ortaktır. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin haklı mücadelesini destekliyoruz" diye belirtildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto etti. Beşiktaş'taki YTÜ kampüsünde gerçekleştirilen eylemde Boğaziçi'de öğrenci ve akademisyenlerin sürdürdüğü "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" eylemlerine destek verildi.

Öğrenciler adına açıklamayı YTÜ öğrencisi Berfin Ezgi Tatlı okudu. Tatlı, "Bilimsel bilginin üretim alanı olan, demokratik ve özerk bir yapıya sahip olması gereken üniversitelere yönelik gerçekleşen bu uygulamalar, üniversitelerin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik yapısını zedelemektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak bu kötü gidişe karşı sessiz kalamıyor ve kendimizi konuya dair söz söylemek mecburiyetinde hissediyoruz" dedi.

"Üniversiteler içerisinde karar alma yetkisi bulunan mercilerin, atama usulü ile değil, üniversitenin tüm bileşenlerince seçilmesi demokratik bir üniversite için vazgeçilmezdir. Bu sebeple üniversiteye dair alınması gereken tüm kararlar, üniversite içerisinde yer alan tüm unsurların eşit katılımı ile belirlenmelidir" diyen Tatlı, "Bu özerk ve demokratik yapının zarar görmesi demenin, geçmiş dönemde yaşadığımız gibi, günlük yaşamının önemli bir kısmını kampüs içinde geçiren öğrencilerin, neredeyse hiçbirinin, yapılmasını istemiyor olmasına rağmen, 'Millet Bahçesi' kararından geri dönülmemesi, kulüp ve toplulukların istediği etkinliği istediği konuklarla dahi özgürce gerçekleştiremediği bir baskı ve sansür ortamının inşa edilmesi demek olduğunu biliyoruz. Üstelik cinsiyetçi, bilim ve etik dışı söylem ve davranışlarına maruz kaldığımız, kimi zaman kamuoyunun da tepkisini çeken öğretim görevlilerinin ancak öğrencilerin yoğun çabası sonucu kısmi yaptırımlara maruz kalmasına da tanıklık ettik" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle taleplerinin ortak olduğunu söyleyen Tatlı, "YTÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin verdikleri haklı mücadeleyi benimsiyor ve destekliyoruz. Kayyum rektörler istemiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanındayız" dedi.