4 Ekim 2024 Cuma

'Berna ve Çınar çıkacak, mücadeleye devam edecek'

HDP İzmir İl Eşbaşkanı görevindeyken bir yıl önce tutuklanan Berna Çelik ve Çınar Altan bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesi İzmir Adliyesi önünde yapılan açıklamada, saldırıların amacının birleşik mücadeleyi, demokrasi ve özgürlük mücadelesini engellemek olduğu vurgulandı. Eylemde söz alan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Çelik ve Altan'ın tutsaklığının sona ermesinin ardından mücadeleye devam edeceklerini söyledi, birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı görevindeyken tutsak edilen Berna Çelik ve Çınar Altan'ın ilk duruşması bugün görülüyor. Duruşma öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

"HDP İzmir İl Eşbaşkanları Berna ve Çınar'a özgürlük" pankartının açıldığı eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti İzmir milletvekilleri İbrahim Akın ve Burcu Gül Çubuk, DEM Parti MYK üyeleri de katıldı.

KARABULUT: SERBEST BIRAKILSINLAR
Eylemde ilk olarak DEM Parti İl Eşbaşkanı Vezzan Karabulut söz aldı. Berna Çelik ve Çınar Altan'ın 6 Ekim 2023 tarihinde evlerinden gözaltına alınarak tutsak edildiğini hatırlatan Karabulut, bir yıldır mahkemeye çıkarılmadan rehin tutulan Çelik ve Altan'ın EGE TUHAYDER, TJA, Emek ve Demokrasi Güçleri'nin eylemlerine katılmak, HDP çalışması yürütmek, halk toplantıları ve basın açıklamalarına katılmakla suçlandığını kaydetti.

Berna Çelik ve Çınar Altan'ın siyaset hakkını kullandıklarını, yasal bir partinin sözcüsü ve yürütücüsü olduklarını kaydeden Karabulut, demokratik faaliyetlerin suç gibi gösterilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Karabulut, Buse Aslan ve Dokuz kod isimli itirafçıların yalanlarıyla tutsak edilen Çelik ve Altan'ın serbest bırakılmasını istedi.

TÜRKOĞLU: DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ
DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu da, "Bir yıldır esir tutulan arkadaşlarımız ile demokratik siyasette direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Eşitlik ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Türkoğlu, "Bizi tutuklayarak biat ettirmeye çalışanlar, mücadele tarihimize baksınlar. Bizler mücadele deneyimimizle direnmeye devam edeceğiz. Faşist iktidarın politikalarını her yerde teşhir edeceğiz. Demokratik siyaset kriminalize edilemez" diye konuştu.

TÜMÜKLÜ: TUTUKLAMA SALDIRISIYLA BİRLEŞİK MÜCADELENİN ÖNÜNE GEÇMEK İSTEDİLER
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de konuşmasında, Berna Çelik ve Çınar Altan'ın bir yıldır siyasi polisin uydurduğu bir iddianameyle tutsak edildiğini söyledi.

Tutuklama saldırısının amacının Halkların Demokratik Partisi'nden DEM Parti'ye, Kürt halkının, kadınların, Alevilerin, gençlerin birleşik mücadelesinin önüne geçmek olduğunu vurgulayan Tümüklü, "Bu ülkede özgürlük ve demokrasi isteyenlerin mücadelesini daraltmak istiyorlar. Bunun için de bitmeyen operasyonlar yapıyorlar. Ama her seferinde Kürt halkının iradesini, gençlerin mücadelesini, kadın özgürlük mücadelesinin kararlılığını karşılarında buluyorlar, bulmaya devam edecekler" dedi.

'BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'
Birleşik mücadeleyi, demokrasi ve özgürlük mücadelesini büyütme çağrısı yapan ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü, "Biz devrimci sosyalistler olarak, DEM Parti'nin bileşen partisi ESP olarak, buradan herkese bir kez daha çağrı yapıyoruz. Bu ülkede Kürt özgürlük mücadelesi başarıncaya, bu ülkeye politik özgürlük gelinceye kadar bu mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

'ARKADAŞLARIMIZ BU MÜCADELENİN BİRER NEFERİDİR'
Berna ve Çınar'ın birleşik mücadelenin birer neferi olduğunu söyleyen Tümüklü, "Çıktıklarında da devam edecekler. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Faşizme karşı birleşmek ve özgürlüğü kazanmak zorundayız. Arkadaşlarımızın yanındayız. Yaşasın örgütlü birleşik mücadelemiz" diye konuştu.

"Devrimci tutsaklar onurumuzdur", "Berna ve Çınar'a özgürlük" ve "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı eylemin ardından kitle duruşmayı takip etmek İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi salonuna gitti.