4 Ekim 2024 Cuma

Kanser hastası tutsağın infazı sadece 6 ay ertelendi

Batman'da Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak edilen, 4'üncü evre akciğer kanseri teşhisi konulan Nurettin Dayan hakkında ATK "cezaevinde kalamaz" raporuna verince infazı sadece 6 ay ertelendi. Avukatlar, infaz erteleme kararının süreli olmasına tepki gösterdi.

Batman'da bulunan Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak edilen Nurettin Dayan'ın infazı, 4'üncü evre akciğer kanseri teşhisi konulmasının ardından 6 ay ertelendi.

Avukatlarının başvurusu üzerine Adli Tıp Kurumu (ATK), "cezaevinde kalamaz" raporu verdi. Raporun ardından Batman İnfaz Hakimliği, Dayan hakkında sadece 6 ay infaz ertelemesi verdi.

Ailenin avukatı Mehmet Nuri Ekinci, alınan kararın süreli olmasına tepki göstererek, "Bu karara her ne kadar da sevinsek de yeterli bir karar olduğunu düşünmüyorum. Dayan hakkında 6 ay içinde tekrardan yeniden bir değerlendirme yapılacak. Bu da yeniden cezaevine alınma riskini beraberinde getiriyor. Dayan'ın koşullu salıverilme hakkı da Temmuz 2025'te başlıyor. Dayan'ın tahliye edilerek, tedavisinin yapılması önemlidir" dedi.

Hasta tutsakların tahliye olması için hukuki düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyleyen Ekinci, "Abdulkadir Kuday'ın ölüm haberi gerçekten bizi derinden etkiledi. Çünkü yaşam, sağlık hakkı dediğimiz bir hak var. Kuday'ın bu durumu tüm bu hakların yok sayıldığının göstergesidir. Keza Kuday da İnsan Hakları Cezaevi Komisyonun hasta mahpuslar listesinde yer alıyordu, onun için de defalarca infaz erteleme, infaz durdurma talebinde bulunuldu. Ancak sonuçlar hep olumsuz geldi ve son duyduğumuz haber bize şunu dedirtiyor: Hak, hukuk, adalet sadece kavramlardan ibaret kalıyor" diye konuştu.