25 Eylül 2024 Çarşamba

Yeşil Sol Parti final mitingi: Bu seçimi halklar kazanacak

Yeşil Sol Parti'nin İstanbul'daki final mitingi büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Eş Sözcü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Bu seçim siyasi partiler arasında değil bu seçim Alevilere, Kürtlere, kadınlara, işçilere, gençlere, LGBTİ+'lara zulmeden siyasetin altına imza atan iktidar ile buna karşı direnen, geri adım atmayan halklar arasındadır" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) 14 Mayıs seçimlerine 1 gün kala İstanbul'da Yenikapı Meydanı'nda final mitingini düzenledi. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcisi Barış Kayaoğlu, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) temsilcisi Nilay Kuş'un katıldığı mitingde on binlerce kişi bir araya geldi.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan mitingde, İstanbul milletvekili adayları halkı selamladı.

Kadınların ve gençlerin yoğun olarak katıldığı mitingde "Ölürüm Türkiyem" şarkısını söylemediği için katledilen Kürt müzisyen Cihan Aymaz'ın fotoğrafı, Amedspor bayrakları, "Çizgimiz 3'üncü yol", "Tarihe ve aşka dönüş hareketiyiz. Ölümsüzlüğün peşindeyiz" pankartları dikkat çekti.

AKDENİZ: GELECEĞİ BİZLER YAZACAĞIZ
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Soma Katliamının yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Soma Katliamında yaşamını yitiren işçi Uğur Çolak'ın annesi ve milletvekili adayı Gülsüm Çolak'ı sahneye çıkardı. Gülsüm Çolak, halkı selamlayarak yıllardır adalet aradıklarını söyledi.

Akdeniz, "Biz onları gönderirken kendimizi de anlatacağız. Tek adam gidecek yerine ne gelecek? Bir oy Kemal Kılıçdaroğlu'na diyoruz, bir oy Yeşil Sol Parti'ye diyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı geliyor. Biz bağımsızlık diyoruz, biz laiklik diyoruz, biz emek diyoruz, özgürlük diyoruz, eşitlik diyoruz. Kadınlar, gençler diyoruz, biz kürt sorununda demokratik çözüm diyoruz. Denizlerin idam sehpasında haykırdığı gibi 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği' diyoruz. Aleviler için eşit yurttaşlık diyoruz. Tepkimizi genişleteceğiz ve Türkiye'nin geleceğini bizler yazacağız" ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞTAŞ: KAZANMAK BOYNUMUZUN BORCU
Uzun zamandır yürüttükleri seçim mücadelesinin son evresinde olduklarını kaydeden ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, seçim sürecinde yer alan tüm parti emekçilerini, siyasi kırım operasyonuyla tutuklanan gazeteci, hukukçu, siyasetçi, sosyalistleri ve tüm siyasi tutsakları selamlayarak sözlerine başladı. Ankara Gar Katliamı'dan Mehmet Tunç'a, Suruç Katliamından Deniz Poyraz'a ölümsüzleşenleri anan Gümüştaş, "Bütün ölümsüzlerimize bin selam. Onların mücadele andı, ahı başımızın üstünde yoldaşlar. Kazanmak boynumuzun borcu" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar direnerek yürüdüklerini, bedel ödemekten çekinmediklerini vurgulayan Gümüştaş, AKP-MHP faşist iktidarının yıllardır direnişleriyle baş etmeye çalıştığını kaydetti. "Yıllardır direnişimizi susturmaya, tasfiye etmeye, bizi değerlerimizden söküp almaya, kimliğimizi, dilimizi, çizgimizi, inancımızı unutturmaya çalışıyor. Böyle bir unutkanlık üzerine gelecek inşa etmeye çalışıyorlar çünkü başka yolları yok" diyen Gümüştaş, "Bu meydan bir kez daha söylüyor; biz buradayız, varız ve biz kazanacağız. Siz gideceksiniz, biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

İktidarın 8 yıldır baskı ve zorla, gaspla seçim zaferi elde ettiğini kaydeden Gümüştaş, "14 Mayıs seçim sonucunu gasp etmenin planlarını yapıyorlar. Sandıkları, sokakları terk etmeyeceğiz. Halkımızın kaderini faşist iktidarın eline bırakmayacağız" dedi.

ÖNDER: BİZDEKİ YÜREK ONLARDA YOK
Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, tüm parti emekçilerini selamlayarak sözlerine başladı. Önder, "Onlar binlerce otobüs kaldırıyor, bizde yok. Onlar janjanlı afişlerle binaları giydiriyorlar ama bizde bir yürek var bu da onlarda yok. Her seferinde küllerinden doğan bu mücadele önünde kimse duramayacak. Kim Kürt meselesini güvenlikçi yaklaşımlarla çözmeye yeltendiyse iktidarının sonunu getiriyor. Bunlar gerekirse baldıran zehri içeriz diye yola çıktılar, zehri bize şerbeti onlara kaldı. Yok öyle yağma. Bu topraklara barış illaki gelecek. En güçlü biziz çünkü haklı olmaktan daha büyük bir güç daha keşfedilmemiştir" ifadelerini kullandı.

UÇAR: ZAFER İÇİN SANDIKLARI KORUYALIM
Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, 14 Mayıs'ta hep birlikte kazanmaya geldiklerini söyledi. Tarihi seçime sayılı saatler kaldığını vurgulayan Uçar, "Zaferimiz tescillemek için tek bir şeye ihtiyacımız var. Sandığa gideceğiz oyumuzu Yeşil Sol Parti'nin ağacına vereceğiz. 24 saat boyunca uyumayacağız. Bu hile ittifakına karşı sandıklarımızı koruyacağız ve 15 Mayıs'ta AKP ve MHP iktidarının olmadığı, bize zulmün reva olmadığı bir Türkiye'yi birlikte var edeceğiz" dedi.

İktidarın Kürt halkına dönük söylemlerine işaret eden Uçar, iktidarı yürüttükleri savaş, ölüm, sömürü ve kayyum politikalarından tanıdıklarının altını çizdi. Uçar, "Biz bu iktidarı MHP ile kurduğu savaş koalisyonundan tanıyoruz. Bu iktidarı barış önüne set olarak kurduğu tecrit politikalarından tanıyoruz. O yüzden hiçbir Kürt'ün oyu bu iktidara, bu zulme gitmeyecek. Her Kürt'ün oyu kendi mücadelesine, kendi ağacına gidecek" ifadelerini kullandı.

'ÖYLE BÜYÜK GİDECEKSİNİZ Kİ'
Uçar, şöyle devam etti: "Sadece Kürtler değil açlıkla sınadığınız her bir insanın oyuyla gideceksiniz. Evine ekmek götüremeyen insanların ahıyla gideceksiniz. Yaşamak için çalışmak zorunda kalan 5 milyon emekçinin tercihiyle gideceksiniz. Şiddetle, katliamların önünü açtığınız cezasızlık politikalarıyla biat ettirmek istediğiniz kadınların kahkahalarıyla, Jin Jiyan Azadî sloganlarıyla gideceksiniz. Öyle büyük gideceksiniz ki..."

"Bu partinin her bir yaprağında, sözünde, sizin emeğiniz, direnişiniz, mücadeleniz var" diyen Uçar, iktidarın darbeci, kendilerinin ise demokrasinin teminatı olduğunu vurguladı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın istifasına işaret eden Uçar, "Kızılay Başkanı'nın dahil olduğu sistemle bizim sorunumuz var. Kızılay Başkanı'nı aklayarak hiçbir şeyi gizleyemezsiniz. O başkan yargılanacak, bu sistem yargılanacak ve gideceksiniz" ifadelerini kullandı.

'ELBETTE BİZLER KAZANACAĞIZ'
Meclis'te güçlü bir Yeşil Sol Parti'nin güçlü bir halk temsiliyeti anlamına geldiğini vurgulayan Uçar, şöyle devam etti: "Sandığa gidiyoruz, oyumuzu veriyoruz ve sandıklarımıza sahip çıkıyoruz. Darbe diyen, sokağa çıkacağız diyen iktidara çok net bir cevap var burada. Hiçbir hilenin, hiçbir hurdanın işlemeyeceği bir İstanbul iradesi var. Bu seçim siyasi partiler arasında değil bu seçim Alevilere, Kürtlere, kadınlara, işçilere, gençlere, LGBTİ+'lara zulmeden siyasetin altına imza atan iktidar ile buna karşı direnen, geri adım atmayan halklar arasındadır. Kim kazanacak bu seçimi? Elbette halklar kazanacak. Elbette bizler kazanacağız."

Mitingde Kürtçe rap müzisyenleri ve İlkay Akkaya sahne aldı. Öne çıkan sloganlar ise "Biji serok Apo", "Patates soğan, güle güle Erdoğan", "Biji berxwedana zindana", "Şehid namırin", "Jin, jiyan, azadi", "Direne, direne kazanacağız" oldu.