22 Eylül 2024 Pazar

Yeni Zelanda'da 'sıfır karbon' yasası

Yeni Zelanda, 2050 yılında nötr hale gelecek şekilde karbon salımını azaltmayı amaçlıyor. 

Yeni Zelanda'da iktidardaki liberal partinin yanısıra muhalefetteki muhafazakar partinin de desteğiyle kabul edilen yeni yasayla, 2050'de nötr hale gelecek şekilde karbon salımını azaltması amaçlanıyor. 

Tarım ve hayvancılığın ekomonini önemli bir parçası olduğu Yeni Zelanda'da 5 milyon nüfusa karşılık 10 milyon büyükbaşk, 28 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor. Ve bu hayvanların çıkardığı metan gazları, ülkenin seragazı salımını ciddi anlamda arttırıyor. Yani, ülkede sergazı salımlarının neredeyse yarısı tarım ve hayvancılık sektöründen kaynaklanıyor. 

Çıkarılan yeni yasayla, hayvanların çıkardığı metan gazı hariç tüm seragazlarının salımlarının 2050'de sıfıra düşürülmesi planlanıyor. Metan salımları ise 2030'a kadar yüzde yüzde 10 azaltılacak, 2050'de bugünkü miktarın çeyreğiyle yarısı arasında bir seviyeye düşürülmüş olacak.

Yeni Zelanda, 2014 yılında bir ailenin iltica başvurusunu iklim değişikliği nedeniyle onaylamıştı. 

Hükümete hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda danışmanlık yapan İklim Değişikliği Komisyonu da kuruldu. Yeni Zelanda hükümeti, gelecek 10 yılda 1 milyar ağaç dikmeyi ve 2035'e kadar elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerjiden sağlamayı taahhüt etti.

Yeni Zelanda'nın küresel ısınmayla mücadelede lider olmayı amaçladığını kaydeden Başbakan Jacinda Ardern, “Buradayız çünkü dünyamız inkar edilemez bir şekilde ısınıyor. Soru, tarihin hangi tarafında yer almayı seçeceğimizdir” dedi.