25 Eylül 2024 Çarşamba

Yaşasın 15 Mayıs: Kürtçe okuyalım, yazalım, düşünelim ve yaşayalım

15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin açıklama yapan TKŞ ve JKŞ, sömürgeci bölge devletlerinin dört parça Kürdistan üzerinde Kürt varlığını inkar etmek için önce Kürt diline saldırdığının altını çizdi ve "Kürtçe okuyalım, Kürtçe yazalım, Kürtçe düşünelim, Kürtçe yaşayalım" dedi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin açıklama yaptı. 1932 yılında Şam'da yayınlanmaya başlayan ve Kürtçe'nin gelişimine büyük katkılarda bulunan Kürtçe Hawar dergisinin yayınlandığı tarih olan 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olarak kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Hawar dergisi, tıpkı 1930 yılında Sovyetler Birliği topraklarında yayınlanan Kürtçe Rîya Teze gazetesi gibi Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesinde önemli roller oynadı. Kürt edebiyatı ve Kürt kültürü kendi diline kavuştu ve büyük ilerleme kaydetti. Kürt dili üzerindeki baskılar ve asimilasyon politikası yüz yıldan fazladır devam ediyor. Sömürgeci bölge devletleri dört parça Kürdistan üzerinde Kürt halkının varlığını inkar etmek için öncelikle Kürt diline saldırıyorlar.

"Sömürgeci devletler de biliyorlar ki, dil yaşamdır, kimliktir, var olmaktır. Eğer kürdün dilini inkar ederlerse, yok sayarlarsa Kürt halkının varlığı da ortadan kalkar. O nedenle Kürtçe yasaklandı, Kürtçe konuşanlar hapse atıldı, zulüm gördü. Ama Kürt halkı direndi, sömürgeci yasaklar, engelleme ve inkara rağmen kendi dilini savundu.

"Kürt dilinin varlığı, Kürt halkının varlığıdır. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt halkının özgürlüğüdür. Dört parça Kürdistan'a halkımızın öncelikli talebi Kürtçenin resmi dil olması ve anadilinde eğitim yapma hakkının sağlanmasıdır. Dilini özgürce ifade edebilmek varlığını güvencelemek anlamına gelir. TKŞ olarak dört parça Kürdistan halkımızın Kürt dil bayramını kutluyor ve diyoruz ki; Kürt Dil Bayramı bir mücadele günüdür. Anadil için mücadele etmek, varlık mücadelesidir. Bu nedenle anadilimizi öğrenelim; Kürtçe okuyalım, Kürtçe yazalım, Kürtçe düşünelim, Kürtçe yaşayalım. Yaşasın Kürt dili. Dilimiz onurumuzdur. Dilsiz yaşam olmaz. Dil yaşamdır, kimliktir, var olmaktır."