24 Kasım 2024 Pazar

Yaşam alanlarını yok edecek madene ÇED gerekli değil kararı

İlbak Holding ve Akfen Holding ortaklığında faaliyet gösteren Acacia Maden İşletmeleri'nin Kastamonu Hanönü'nde yeni bir maden açması için "ÇED gerekli değil" kararı verildi.

Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde İlbak Holding ve Akfen Holding ortaklığında faaliyet gösteren Acacia Maden İşletmeleri, bir bakır madeni daha açıyor. Şirketin Küreçayı ve Kavak köyleri sınırlarında açmak istediği ocak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı verildi. Bu kararla şirket bölgede bulunan bin 936 hektarlık maden işletme ruhsatlı alanının toplamda 4 hektarlık alanında 2 poligon açacak.

Açık işletme yöntemi ile bakır cevheri üretilmesi planlanan bölgede yıllık 840 bin ton bakır üretilmesi hedefleniyor. Ruhsat saha içerisinde yer alan 1. poligon ÇED alanının 310 metre uzağında Kavak Köyü, 2. poligon ÇED alanının ise 445 metre uzağında Küreçayı Köyündeki konutlar yer alıyor. Öte yandan maden sahası Sinop-Kastamonu-Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında "Orman Alanı" olarak görünüyor.

BAKIR MADENİ ORMANA ZARAR VERMEYECEKMİŞ!
Bölge ormanlık alan olmasına rağmen şirketin görüşünü aldığı Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, "Bu ormanlık alanlarda yapılmak istenilen söz konusu faaliyetlerin ormanlar ve ormancılık çalışmaları üzerinde olumsuz etkisinin bulunmadığı anlaşıldığından ÇED olumlu belgesinin verilmesinde Bölge Müdürlüğümüzce bir sakınca bulunmamaktadır" cevabını verdi.

MEVCUT MADENE TEPKİLER SÜRÜYOR
Şirket yeni maden sahaları açmaya çalışırken ekolojistler ve bölge halkı mevcut madene yönelik tepkilerini sürdürüyor. Bölge halkı, Acacia Maden İşletmelerine ait madenin Kızılırmak havzasını besleyen Gökırmak Nehri'ni kimyasal atıklarla kirlettiğine dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük açık ocak bakır madeni olan Kastamonu Hanönü'ndeki madende, 2019 yılında maden konsantresi üretimi aşamasına geçilmiş ve maden kimyasal atıkları ilçe merkezinden geçen kanal suyuna bırakılmıştı. Atıkların biriktirildiği ve 5 milyon ton büyüklüğünde olduğu belirtilen atık barajı fay hattının üzerinde ve iki devlet okulunun da hemen yanında yer alıyor.