20 Eylül 2024 Cuma

Yangın bölgesine girişleri engellenen Bilgen: Bu suçu örtmektir, gizlemektir

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen başkanlığındaki HDP heyeti Dersim'deki yangın alanlarına girişlerinin engellenmesinin ardından Dersim Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Ayhan Bilgen, alanlara girişlerinin engellenmesine ilişkin "Bu suçu örtmektir, gizlemektir. Eğer bir suçunuz yoksa niye gitmemize izin vermiyorsunuz?" dedi.
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen başkanlığında milletvekilleri ve il yöneticilerinden oluşan heyet Dersim'deki yangın alanlarına girişlerinin engellenmesinin ardından Dersim merkeze döndü.
 
Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında heyet adına konuşan Bilgen, "Dersim son derece özgür ve güvenli, her şey yolunda gidiyormuş da sadece bizim buraya gelmemiz sorunmuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Önce yangın yerine en yakın noktadan geçmeye çalıştık, engellendik, sonra Çiçekli bölgesinden geçmeye çalıştık, yine engellendik. Hiçbir talimat ve somut bir karar olmamasına rağmen girişimizi engellediler. Sonra Çemişgezek yolunu da denedik. Biz buraya kanaatimizi paylaşmak için değil, olanı dünyaya göstermek için geldik" dedi.
 
'KARŞILAŞTIĞIMIZ TABLO VAHİM'
 
Karşılaştıkları tablunun en az yangın kadar vahim olduğunu ifade eden Bilgen, "Bu şehrin yönetiminde Evren Anayasasını bile önemsemeyen bir anlayış olduğunu gördük. Önce heyetin girişine izin verildi, sonra Hozat Kaymakamı kendisine verilen sözlü talimatla buradaki güvenlik güçlerine talimat verdi. Biz kendisi ile görüştük, görüşmeler yapıp bize döneceğini söyledi, ancak dönmedi. Yazılı bir talimat olmadığını gördük. Bu şehirde her şeyin keyfi olduğunu, hukuka ve Anayasa'ya göre işlemediğini göstermiş oldular" diye kaydetti.
 
Bilgen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gezi eylemcilerinin meşhur bir söylemi vardı; 'Hâlâ anlamadınız mı?' Bu mesele sadece bir orman ve ağaç meselesi değil. İnsanlık savaşta bile müdahale edilmeyecek alanları tarif eder: Çocuklar, inançlar, ormanlar savaş ortamlarında bile müdahale edilmeyecek yerlerdir. Siz taşın ve ağacın altında ne olduğunu biliyor musunuz da yakıyorsunuz. Uzun süredir 'ya benden yanasınız ya düşmansınız' anlayışına sahipler. Bu anlayış her şeyi düşman olarak görüyor. Bu anlayış inançlara ve toplumlara düşmanlık yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ormanlar ve yangınlar arasında bile ayrımcılık yapıyor."
 
DERSİM YANGINI BAKANLIĞIN SİTESİNDE BİLE YOK
 
Dersim yangınlarının Orman Bakanlığı'nın sitesinde bile olmadığına dikkat çeken Bilgen, "Bu suçu örtmektir, gizlemektir. Eğer bir suçunuz yoksa niye gitmemize izin vermiyorsunuz? Bir buçuk ay önce Meclis kapanmadan önce bu konuyu gündeme getirdik Grup Başkanvekilleri yangın olmadığını operasyonlar olduğunu söylediler. İki kezdir buraya gelen duyarlı arkadaşlarımız kendi imkanlarıyla o yangını söndürmeye çalıştılar" dedi.
 
Sorunun elbette sadece yangın sorunu olmadığını, güvenlik anlayışı, insansızlaştırma hukuku askıya alma sorunu olduğunu vurgulayan Bilgen, "Bu ülkedeki ve Ortadoğu'daki büyük yangını söndürmeden, Dersim ve yüreklerimizdeki yangını da söndürmek mümkün olmaz" diye konuştu.
 
'İNSANLARI ORTAKLAŞMAYA DAVET EDİYORUZ'
 
Bilgen konuşmasının devamında şunları belirtti:
"İnsanları ortaklaşmaya ve birlikte olmaya davet ediyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Bugün bizi engelleyenler, yarın Ankara'da sesimizi yükseltmemize engel olmaya çalışacaklar, biz de bunu herkese anlatmaya çalışacağız. Bu coğrafya hep tercihini onurlu olandan yana yaptı. İnsana ait olana, doğaya ait olana savaş açılmasına izin vermeyin. Basın emekçilerine de teşekkür ederiz, bizimle bütün bu olan biteni çektiler.
 
"Ankara'da yarın bu konuda duyarlı olan derneklerin buluşması olacak, buna biz de katılacağız. İstanbul'da da benzer bir buluşma olacak, ona da katılacağız. Buradaki yangın da kabul edilemez. 10 milletvekilinin girişimini engellemek de kabul edilemez. Bize demokrasi dersi vermeye çalışanlara şunu soruyoruz. Bugün biz ne yaptık? Hiçbir şey demeden gelip yangını söndürmeye çalıştık. Onlar ise bizi engellemeye çalıştılar, demek ki suçlarını örtmeye çalıştılar."