22 Eylül 2024 Pazar

Waşukani Kampı için çağrı: Uluslararası kurumlar sorumluluklarını yerine getirmeli

Cizre Kamplar Yönetimi Danışmanı Ali, Serekaniye ve Til Temirli aileler için hazırlanan Waşukani Kampının ihtiyaçlarını karşılamak için çağrı yaptı. Ali, "Birçok yardım kuruluşu kampa geliyor. Yönetim ile görüşmeler gerçekleştiriyor, fakat yardım etmiyorlar. Kampın şartlarının iyileştirilmesi için uluslararası kurumları sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye topraklarına yönelik işgal nedeniyle yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Çete saldırıları nedeniyle topraklarından göç eden Serekaniye ve Til Temirli ailelerin bir bölümü, Heseke'ye bağlı Tuwena köyünde kurulan Waşukani Kampı'na yerleştirildi.

Kısıtlı imkanlar nedeniyle yapımı halen devam eden kampta, şu an 250'yi aşkın aileden 1500 kişi barınıyor. Kamp tamamlandığında 15 bin kişi için hizmet verebilecek. Uluslararası yardım kuruluşları ise halen herhangi bir katkı sunmadı.

 

Cizre Bölgesi Kamp Yönetimi Danışmanı Rojhat Ali Ali, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının uluslararası ittifaklarla topraklarından göç etmeye zorlandığını dile getirdi. ETHA'ya konuşan Ali, bugüne kadar herhangi bir uluslararası kurumun Serekaniye ve Til Temirli ailelere yardım etmediğini dile getirdi. Ali, savaş nedeniyle göç edenleri güvenlikli bir bölgeye yerleşmeye çalıştıklarını ifade etti ve şunları söyledi: "Saldırıların artmasının ardından yüz binlerce kişi Heseke'de bulunan okullarda ve evlerde kalmaya başladı. Halkımız kötü koşullar, soğuk ve yağmur ile yüz yüze. Özerk Yönetim halkın yaşamlarını sürdürebilecekleri kamp yapma ihtiyacı duydu."

Waşukani Kampında şu an 251 ailenin yaşadığını kaydeden Ali, "20 gündür kamp yeri ayarlamak ve insanları yerleştirmek için çalışmalar sürdürüyoruz" dedi. Kampta bir komün sistemi oluşturulduğunu belirten Ali, "Kampın kendine göre sistemi var. Her 20 çadırdan bir komün oluşuyor. Komünlerin temsilcileri var, hizmet komiteleri var. Bu komiteler, ihtiyaçları kamp meclisine taşıyor ve yardım kurulu komünler aracılığı ile dağıtım yapıyor" dedi.

'YARDIMLAR SİYASİ DENGELERE KURBAN EDİLİYOR'
Ali, Waşukani kampında yaşayanların çoğunun DAİŞ'e karşı verilen mücadelede bedel ödeyen aileler olduğunu dile getirdi. Ali şöyle konuştu: "Bu aileler Türk devleti ve çetelerinin silahı zoruyla evlerini bırakmak zorunda kaldı. Çoğu şu an Haseke kantonunda kampta veya okullarda yaşamak zorunda."

Ali konuşmasının sonunda uluslararası yardım kuruluşlarına ve halklara çağrıda bulundu. Ali şunları söyledi: "Rojava'ya yönelik saldırılardan kamp da nasibini alıyor. Yüzbinlerce insanın göç ettiği ve on binlerce insanı ağırlayacak bu kampa yönelik yardımlar siyasi dengelere kurban ediliyor. Birçok yardım kuruluşu kampa geliyor. Yönetim ile görüşmeler gerçekleştiriyor, fakat yardım etmiyorlar. Umut ediyoruz ki uluslararası yardım kuruluşları ve insan hakları kurumları kampın yaşadığı zorlukları görürler. Waşukani Kampında şartların iyileştirilmesi için uluslararası kurumları sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."