21 Eylül 2024 Cumartesi

Veli-Der: İktidar ihtiyaçlarına göre insan yetiştirmekten vazgeçmeli

Yeni eğitim-öğretim döneminde devam eden sorunlara dikkat çeken Veli-Der, siyasi iktidarın kendi ihtiyaçlarına göre insan yetiştirmekten vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
İzmir'de Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), eğitim-öğretim dönemine ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.
 
Açıklamayı, Veli-Der Üyesi Yasemin Özer yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un geçen hafta İstanbul'da düzenlenen 2023'e doğru "Türk Eğitim Sistemini Bulma Konferansı"nda sarf ettiği, "Eğitimde bir şey yapmamız lazımın ötesinde kıyameti koparmamız lazım" sözlerini hatırlatan Özer, ülkenin her yerinde çocukları istediği okula yerleşemeyen velilerin il ve ilçe eğitim müdürlükleri önünde kıyamet kopardığını söyledi.
 
Ekonomik krizin faturasının her geçen gün ağırlaştığı bir döneme girdiklerini söyleyen Özer, şöyle devam etti: "En son açıklanan Dünya Ekonomik Formu'nun (WEF), 'Eğitim Kalitesi 2018' raporuna göre, Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99. sırada yer aldı. 2018 yerleştirme sonuçlarına göre; devlet üniversitelerinin lisans ve ön lisans bölümleri için ayrılan 663 bin 679 kontenjandan 80 bin 103'ü, boş kalırken, üniversite sınavına giren lise son sınıf öğrencilerinden 954 bin 353 adayın 450 bini üniversiteye yerleşemedi. MEB 2017-2018 istatistiklerine göre, Anadolu İmam Hatip Lisesi sayısı bir önceki öğretim yılına göre 253, imam hatip ortaokulu sayısı ise 557 arttı. Eğitim sen raporlarına göre;  geçen yıl devlet bir ana okul öğrencisi için bin 673 TL, ilköğretim öğrencisi için 4 bin 326 TL,  genel öğretim öğrencisi için 6 bin 153 TL, mesleki ve teknik orta öğretim için 7 bin 504 TL harcama yaparken imam hatip lisesi öğrencisi için 12 bin 707 TL'lik harcama yapmış."
 
'DEMOKRATİK VE ÖZERK BİR ÜNİVERSİTE HAYALİNİZ VAR MI?
 
Eğitim alanına dair sorunların her alanda devam ettiğini vurgulayan Özer, okullarda; zorla seçtirilen derslerden dolayı spor, sanat ve müzik derslerinin neredeyse yasaklandığını dile getirdi. Özer, "Öğretmen atamalarında mülakat sınavını kaldıracak mısınız? Hangi kriterlere göre atandığı belli olmayan okul idarecilerini yeniden liyakatlarına göre değerlendirecek misiniz? Laik, demokratik, bilimsel eğitim anlayışını bakanlıkta egemen kılacak mısınız? Tarikat ve cemaatlerle yapılmış protokolleri iptal edecek misiniz? Yoksa yeni protokoller mi yapacaksınız?  Bu yapılara yurt açma izni vermeye devam edecek misiniz? Okul öncesi eğitimi zorunlu yapacak mısınız? Yoksa okul öncesi eğitimi Diyanet'e havale edip, sonra eğitimde tasarruf tedbirleri uyguluyoruz mu diyeceksiniz? Demokratik ve özerk bir üniversite hayaliniz var mı?" sorularını yöneltti.
 
'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDELİM'
 
Siyasi İktidarın artık kendi ideolojik ihtiyaçlarına göre insan yetiştirme dayatmasından vazgeçmesi gerektiğini belirten Özer, "Vatandaşların ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda bir an önce bilimsel, laik, eşit ve nitelikli eğitim taleplerine cevap vermelidir. 19 milyon çocuğumuza ve tüm öğretmenlerimize yeni öğretim yılında başarılar diliyoruz. Bir kez daha tüm halkımıza sesleniyoruz; gelin çocuklarımız ve ülkemiz için hep birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullandı.