23 Eylül 2024 Pazartesi

Van'da Leyla Güven'e destek yürüyüşü

HDP Van İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan Leyla Güven'e destek vermek için basın açıklaması ve yürüyüş yaptı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 87. gününe, farklı hapishanelerde ise 281 tutuklunun girdiği eylem ise 49. gününe girdi. Açlık grevine ilişkin HDP'nin öncülüğünde birçok kurum temsilcisinin de katıldığı basın açıklaması yapıldı. HDP İpekyolu ilçe binası önünde "Leyla Güven'in talebi talebimizdir" pankartı açan kitle, yürüyüşle eylemine son verdi.
 
'TECRİT HALKLARIN GELECEĞİNE UYGULANIYOR'
 
Burada bir açıklama yapan Van Milletvekili Muazzez Orhan, tüm halklar ve inançlarla bir arada eşit ve özgür bir ülkede kardeşçe yaşamak için uğraştıklarını söyledi. Orhan, "Ancak görüyoruz ki ülkeyi yöneten faşizan zihniyet, tek dil, tek bayrak, tek inanç üzerinden tekçiliği bu ülkede hakim kılmaya çalışıyor. Biz tek değil, çok renkliyiz ve bunda ısrar etmeye devam edeceğiz. Bu tekçiliği dayatan, barışı, kardeşliği ve demokrasiyi yok etmeye çalışan zihniyetin Kürt Halk Önderi sayın Abdullah Öcalan üzerinde yürüttüğü ağırlaştırmış mutlak tecrit maalesef halen devam ediyor. Bu tecrit Türkiye halklarının geleceğine, birlikteliğine, kardeşliğine ve yaşamına uygulanan bir tecrittir" diye belirtti.
 
'TECRİT KALKMALIDIR'
 
Tecrit kalkmadığı takdirde ölümlerin artacağı uyarısında bulunan Orhan, "Tecrit kalmazsa ülkenin ekonomisi düzelmeyecek, komşu ülkelerle asla barış sağlanamayacak, yüzyıllardır bu topraklarda birlikte yaşayan haklar asla bir birlerine kardeş gözüyle bakamayacak ve el ele tutuşamayacaktır. Bizler diyoruz ki; bu tecrit hepimizin üzerinden uygulanan ve ülkeyi karanlığa sürükleyen bir tecrittir. Bu tecrit kaldırılarak barışın yolu açılmalıdır" dedi.
 
HÜKÜMETE ÇAĞRI: VAZGEÇİN
 
87 gündür grevinde olan Güven'e ve hapishanelerdeki tutsakların eylemine ses verilmesi gerektiğini belirten Orhan, "Buralarda ölümle sonuçlanacak her can kaybı, bu ülkeyi daha karanlık süreçlere götürecek, çıkılmaz sonuçlar yaratacaktır. Leyla Güven kendi şahsı için her hangi bir talepte bulunmuyor aksine Türkiye halklarının barışı, kardeşçe ve özgürce yaşamasına dikkat çekiyor. Daha fazla ölümün olmaması için bu sese ses verilmesi gerekiyor. Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz; bu yanlıştan vazgeçin, birlikte yaşamın ve kardeşliğini önünü açın" diye konuştu.
 
AÇIKLAMANIN ARDINDAN YÜRÜYÜŞ
 
Açıklamanın ardından HDP il binasına yürümek isteyen kitle polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Engellemelere rağmen kitle Cumhuriyet Caddesi üzerinden, "Leyla Güven onurumuzdur", "Leyla Güven'e ses ver", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî berxwedana Leyla Güven" sloganlarıyla il binasına yürüdü.
 
Yürüyüş zılgıtlar ve alkışlarla son buldu.