21 Eylül 2024 Cumartesi

Van'da 'Kürt Dil Bayramı' yürüyüşü

Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında kadınlar Van'da yürüdü. Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi mücadelesinin her yerde yükseltildiği kaydedildi. 

Van'da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri sürüyor. Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek ve Demokrasi Platformu, Kowara Destar tarafından düzenlenen eylem ve etkinlikler kapsamında kadınların öncülüğünde yürüyüş gerçekleşti.

DEM Parti önünde başlayan ve DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal'ın da katıldığı yürüyüşte erbaneler eşliğinde; "Jin jiyan azadî", "Bê ziman jiyan nabe", "Zimanê me hebûna me ye", "Zimanê me rûmeta me ye" sloganları atılırken "Kurdî dilê Kurdistanê ye", "Her der Kurdî, her dem Kurdî", "Bê ziman jiyan nabe", "Ji bo Kurdî têkoşîn" ve "Kurdî nasnameya me ye" pankartı ve dövizleri taşındı.

'KÜRT DİLİ KÜRT HALKININ EN TEMEL DEĞERİDİR'
ARSİSA önünde son bulan yürüyüşün ardından 8 kurum adına açıklamayı ARSİSA Yöneticisi Evindar Akbulut okudu. Kürt dilinin, Kürt halkının ve insanlığının en temel, değeri olduğunu belirten Evindar, "Dil, tarihte sosyal yaşamın ve birçok farklı dil ve kültürün kaynağı olmuştur. Kürt dili, Kürtlerin varlığı, kimliği, onur ve ulusal kimliğidir; Kürt birliğinin çatısıdır. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt ulusunun kurtuluşunun ve özgürlüğünün temel kaynağıdır. Bu bilinçle Kürt halkı, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi için her zaman yoğun çaba harcamıştır. Kürt kadınlar ve anneler, Kürt direnişçi ve öncüleri tüm baskılara ve zorluklara karşı mücadelelerini sürdürdüler. Kürtçe mücadelesinin öncülerinden biri de arkadaşlarıyla birlikte Celadet Ali Bedirhan'dır" dedi.

'DİL BEDENDİR, BEDENİNİZE SAHİP ÇIKIYOR'
Akbulut, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nın tarihine dikkat çekerek, "Hawar Dergisi'nin başlangıcında şöyle deniyordu; 'Hawar bilginin sesidir, bilgi kendini bilmektir, kendini bilmek bizi özgürlüğe götürür. Çünkü dil, ilkin varlığının şartıdır. 'Bu bilinç ve tarih, sayın Abdullah Öcalan'ın 'Dil bedendir, bedeninize sahip çıkın' sözüyle bu kadim gerçeği doğruluyor ve tamamlıyor. Kürt Halkı, Kürt özgürlük hareketinin öncülüğünde, kültürüne, diline ve tüm ulusal değerlerine yönelik tüm saldırı, işgal ve zulüm politikalarına rağmen, son 50 yıldır bu bilinç, kararlılık ve iradeyle mücadele ediyor ve hala bu eşsiz mücadeleyi sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

'KÜRT KADINLAR KÜRT DİLİNİN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ MÜCADELESİNİ YÜKSELTİYOR'
Mücadelenin sonucunda 2006 yılında TZP Kurdî'nin çabalarıyla Kürtçe Dil Bayramı ilan edildiğini söyleyen Akbulut, "Kürt dilinin korunması ve tanıtılması bilinç ve ruhuyla her yıl kutlanmaktadır. Gerçek şu ki Kürt dilinin kaynağı Kürtlerin tarihi kadar kadimdir. Elbette bu gerçeğin temel kaynağı Kürt kadınlardır. 'Kadın yaşamdır' dediğimizde bu ifadenin anlamını ve ağırlığını iyi biliyoruz. Kadın yaşamın temel kurucusu olduğu gibi dilin de temel kurucusudur. Nasıl ki ilk direnişçiler ve devrimciler kadınsa, direniş ve dil devrimcileri de kadındır" dedi. Kürt dili ve Kürt değerlerine yönelik "Hawar" ile başlayan çağrıya sahip çıkılması vurgusu yapan Akbulut, "Bu temelde günümüzde bile Kürt dili ve Kürt değerlerine yönelik bu çağrıya en çok sahip çıkanın ve Kürt dili bayrağıyla yürüyenin, Kürt dili için mücadeleyi yükseltenlerin biz Kürt kadınlar olmamız gerekmektedir. Kürt dilinin her yerde korunması ve geliştirilmesi gerekir. Biz Kürt kadınlar, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi mücadelesini her yerde yükseltiyoruz" dedi.