21 Eylül 2024 Cumartesi

Van'da ev baskınları protesto edildi

Van'da 55 kişinin ev baskınlarıyla gözaltına alınmasına tepki gösteren Van Emek ve Demokrasi Platformu, gözaltındakilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Van Emek ve Demokrasi Platformu, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'a mazbata verilmemesi üzerine kentte yaşanan direnişe katıldıkları gerekçesiyle dün sabah saatlerinde ev baskınlarıyla 55 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Adliye önünde yapılan eylemde "Demokratik tepkisini ortaya koyan gözaltılar derhal serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Eşbaşkanı Mehtap İşik, 8 yıldır Van'da demokratik eylem ve etkinliklerin rafa kaldırıldığını belirterek, yerel seçimlerde Van halkının iradesini sandığa yansıttığını söyledi. "31 Mart'ta Van halkı yüzde 55 oyla belediye başkanlığı görevini kayyumlardan almış, seçimle gelen yeni bir yönetim ve meclis belirlemiştir" diyen İşik, 8 yıldır Van'da demokrasi ve hukuku askıya alan kayyum uygulamasının halk tarafından reddedildiğini vurguladı.

Van'da halk iradesinin ipotek altına alınmaya çalışılmasına karşı 2 ve 3 Nisan'da halkın demokratik tepkisini ortaya koyduğunu dile getiren İşik, "Halkın iradesine saldıran bu girişime karşı, gösterdiği demokratik tepki ve protestolar, yüzlerce gözaltı, gaz ve su sıkma, plastik mermi ile karşılık bulmuş ve kolluk güçleri orantısız güç kullanmıştır. Kolluk güçlerinin hukuk içinde kalarak müdahale etmediği hiçbir yerde taşkınlık veya benzeri bir vaka yaşanmamıştır" ifadelerini kullandı.

İradesine sahip çıkmak için sokakta demokratik tepkisini gösteren halkın ev baskınlarıyla gözaltına alınmasına tepki gösteren İşik, "Bu hukuksuzluk ve keyfilik bugün 55'ten fazla arkadaşımızın gözaltına alınmasına yol açmıştır. Tüm bu kişiler Van'da bir demokratik duruş göstermiştir. Van halkının temel talebi iradesine sahip çıkan bu yurttaşların gecikmeksizin serbest bırakılmasıdır. Bu ülkede olağan hukuka dönülecekse, genel politik havada bir yumuşama olacaksa, ülkede hukuk ve adaletin gereği yeniden tesis edilecekse haklarını savunan bu yurttaşlar bir an bile tutsak kalmamalıdır" dedi.

Açıklama "Hak, hukuk, adalet" sloganı ve alkışlarla son buldu.