21 Eylül 2024 Cumartesi

Van'da 10 Ekim anmasına saldırı: Çok sayıda gözaltı

Van'da 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren 103 kişiyi anmak için KESK'in yapmak istediği açıklamaya saldıran polis, HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede ve 15 KESK üyesini gözaltına aldı.
KESK Van Şubeler Platformu, 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren 103 kişiyi anmak için Feqiyê Teyran Parkı'nda yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı.
 
Saldırı sonrası HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, KESK'e bağlı sendika yöneticileri Bedri Yamaç, Mesude Demir, Gürsel Yamaç, Şerif Ateş, Sehar Ataş, Emin Yılmaz, Murat Atabay, İbrahim Özkan, Seyfettin İtah ve Hamit Aker gözaltına alındı. 
 
Gözaltına alınanlar Van Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Saldırı sırasında HDP Milletvekili Murat Sarısaç'ın da darp edildiği belirtilirken, gözaltına alınan Gürsel Yamaç'ın ise beyin kanaması şüphesiyle hastanede bulunduğu bildirildi.
 
Öte yandan, HDP polis müdahalesini protesto etti. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamaya, HDP milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç ile Demokratik  Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ile KESK üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
HDP milletvekili Murat Sarısaç, "Devlet bir kez daha gösterdi. IŞİD ile aynı zihniyette politikalarını devam ettiriyor. Ne kadar üzerlerimize gelirlerse gelsinler biz barış ve demokrasi için Ankara Garı'nda şehit olan arkadaşlarımızın mücadelesini devam ettireceğiz. Devletin bu baskıcı sistemine karşı sinmeyeceğiz" dedi.
 
HDP'li Bedia Özgökçe Ertan da "Bizler bugün basın açıklaması yapmak istedik; ama sabahın erken saatlerinden itibaren eylem ve etkinlik yasağı getirilerek açıklamaya izin verilmedi. Van Valisi yaralanan arkadaşlarımızın müsebbibidir. Arkadaşlarımız orada polisin çok ağır saldırısına maruz kaldı. Arkadaşlarımız saçlarından çekilerek darp edildi. Bu yaklaşım; katliamın üzerini örtme anlayışıdır. Biz polis saldırısını nefretle kınıyoruz" dedi.