30 Eylül 2024 Pazartesi

Urfa'da açlık grevi direnişine on tutsak daha katıldı

Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde 10 tutsağın işkenceye karşı başlattığı açlık grevi direnişi 9. gününe girerken, direnişe on tutsak daha katıldı.

Tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarak sürüyor. Tüm hakları gasp edilen tutsaklar işkenceye uğruyor, hasta tutsakların tedavi hakkı engelleniyor, tahliyesi gelenlerin ise infazları erteleniyor. Yaşanan ihlallere tutsaklar açlık grevi direnişine geçiyor. Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde  8 Ağustos'ta on tutsağın başlattığı açlık grevine on tutsak daha katıldı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Urfa Barosu, Urfa Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bir heyet oluşturdu. Oluşturulan heyet, 13 Ağustos tarihinde hapishanede yaşanan sorunlara dair hapishane müdürü ile görüşmek istedi, ancak yerinde olmasına rağmen müdür görüşmeyi kabul etmedi.

Heyet dün yaşanan sorunlar ve açlık grevine dair Urfa Cumhuriyet Başsavcı vekili ile görüştü. Tutsakların taleplerinin iletildiği Başsavcı vekili, sorunlardan haberdar olduğunu belirterek en kısa sürede çözüme kavuşması için çalıştıklarını iletti. Başsavcı vekili tutsakların diş tedavisi ve hastane sevklerinde yaşanan sorunlara dair ise sorunun genel olduğunu, hastanelerde yeterli personel bulunmaması ve salgını gerekçe gösterdi. Açlık grevlerini izlemek için oluşturulan heyetin önümüzdeki günlerde açlık grevini sürdüren tutsakları ziyaret edeceği belirtildi.

Tutsaklara yönelik hak ihlalleri ise şu şekilde:
🔹 "Hastaneye ve dış tedavileri için sevklerimiz yapılmamakta,
🔹 Keyfi olarak infazlar 6 ay uzatılmakta,
🔹 Ramazan ve Kurban bayramlarındaki açık görüşlerle beraber ek telefon görüşmelerinin verilmemesi,
🔹İç mektupların engellenmesi,
🔹Oda değişikliklerinin yapılmaması,
🔹İdarenin daha önce kantinde satmış olduğu klima ve pervanelere el koyması ve yenisini almaya zorlanmamız,
🔹Açık görüşe gelen ziyaretçilere sıcak içecekler götürmeye zorlanmamız (mevsim şartlarında dolaba su, kola ve meyve suyu dolaba konulmuyor)"