4 Ekim 2024 Cuma

Üniversite Öğrencileri: Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılsın

İstanbul Adliyesi'ne ifade için getirilen öğrencilerle dayanışmak için Çağlayan Meydanı'nda açıklama yapıldı. Öğrenciler gözaltılar bırakılana dek bekleyişlerini sürdüreceklerini belirtirken kayyum rektörler istifa edene kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun kayyum rektör atanmasını protesto ettikleri için gözaltına alınan 36 öğrenciden 24'ü Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Öğrencilerle dayanışmak için Çağlayan Meydanı'nda üniversite öğrencilerinin çağrısıyla açıklama yapıldı. "Üniversiteyi savunmak suç değildir, gözaltılar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde, öğrencilerin taleplerinin yer aldığı dövizler ve gökkuşağı bayrağı taşındı.

Öğrencilere HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ESP İstanbul İl Başkanı Ezgi Bahçeci ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını Meltem Çuhadar okudu. Kayyum rektöre karşı başlayan direnişi ve sonraki süreci hatırlatan Çuhadar, saldırılarının amacının gençliğin birleşik mücadelesini kırmak olduğunu kaydetti. Çuhadar, "Ve bu birlikteliğin bize verdiği güçle iktidarını kaybetme korkusundan koltuklarında tir tir titreyenlere sesleniyoruz; gözaltılarınızla, baskılarınızla, tutuklamalarınızla gençliği yıldıramazsınız" dedi.

Çuhadar, gözaltılar serbest bırakılana kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini dile getirirken, kayyum rektörler istifa edene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

TURGUT: GÖZALTILARI TERÖRİZE ETMEK İSTEDİLER
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarından Ali Turgut, ev baskınlarından Emniyette yaşanan hukuksuzlukları aktardı. Kapısını kıramadıkları öğrencilerin duvarlarını kırarak evlerine girdikleri ve ters kelepçe yapılarak yere yatırıldıklarını, şiddet uygulandığını kaydeden Turgut, evde bulunamayan öğrencilerin de ailelerinin tehdit edildiğini söyledi.

Turgut, "Operasyonu yapan Güvenlik Şube, gözaltıları terörize etmek için Terörle Mücadele nezarethanelerine götürdüler. TEM'de özellikle LGBTİ+'lara çıplak arama dayatıldı, bir kısmı itiraz ettiği için paçalarından tutup pantalonları çıkarıldı. Şeker ve su ihtiyaçları verilmedi, gıda ihtiyaçları karşılanmadı. 24 öğrenci var şu an Çağlayan'da ama devamı gelecek. Daha yarım saat önce buraya dayanışma için gelenlere köprüde GBT yapıldı ve avukatlara karar gösterilmeden arkadaşlar gözaltına alındı" dedi.

Turgut, süreci takip edeceklerini ve kamuoyuyla paylaşacaklarını aktardı.