23 Eylül 2024 Pazartesi

Ukrayna'da son durum: 2 buçuk milyon insan ülkeden göç etti

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısının 17. gününde, sivil ölümlerin sayısı giderek artıyor. Saldırılar süresince 2.buçuk 5 milyon insan ülkeden göç ederken, Mariupol kentinde şiddetli çatışmalar sürüyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 17. gününü tamamlarken, Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna'da hayatını kaybeden sivillerin sayısının 41'i çocuk olmak üzere 549'a yükseldiğini açıkladı. 957 sivilin ise yaralandığı belirtilirken, gerçek sayıların çok daha yüksek olduğuna işaret edildi. Öte yandan 2 buçuk milyon insan ülkeden göç etmek zorunda kaldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ise 12 gündür Rus ordusunun kuşatması altında olan liman kenti Mariupol'de bin 582 sivilin hayatını kaybettiğini ve toplu mezarlara gömüldüğünü açıkladı. Kuleba, Mariupol'de bombardımanın devam ettiğini belirterek, kente yapılan insani yardımların da engellendiğine dikkat çekti. Çatışmaların sürdüğü kentte su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlara kısıtlı erişimle mahsur kalan sivillerin tahliyesi günlerdir gerçekleştirilemiyor.

34'ü çocuk 86 Türk ise kentte sığındıkları camide mahsur kaldı. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, "Şu an oradaki caminin bulunduğu arazinin sığınağında 34'ü çocuk olmak üzere toplam 86 Türk vatandaşı saklanıyor. Ve tam şu anda Rus ordusu, Şıroka Balka köyünden cami de dahil şehri hedef alarak bombardımana devam ediyor. Bombardıman sabah 6'dan beri durmadan devam ediyor" dedi.

Başkent Kiev, Çerkasi, Harkov, Lviv ve Sumi kentlerinde hava saldırısı sirenleri duyuldu. Rus ordusu askeri harekatın 17. gününde pek çok kentte saldırılarını sürdürürken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, insani koridorlardan yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Rus ordusunun kuşatması altındaki Melitopol kentinde ise 10 Rus askeri, kendileriyle işbirliği yapmayı reddeden belediye başkanı Ivan Fedorov'u kaçırdı. Başına plastik poşet geçirilerek belediye binasından çıkarılan Fedorov'dan haber alınamıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise belediye başkanının kaçırılmasının "savaş suçu" olduğunu ifade etti.